Aardwarmteproject in Den Haag Zuidwest maakt toch een doorstart

aardwarmte-project-den-haag
aardwarmte-project-den-haag
DEN HAAG - Het aardwarmteproject in Den Haag Zuidwest maakt toch een doorstart. Twee commerciële bedrijven willen meewerken, er is geld uit een fonds en de woningbouwcorporaties Vestia en Staedion zijn weer bereid er ook ruim 7 ton in te steken. ‘De eerste verkenningen laten zien dat een rendabele business case haalbaar is', meldt wethouder Joris Wijsmuller in een brief aan de Haagse raad.
Sinds het faillissement van het project in 2013 zou er veel zijn veranderd. Zo is er vanuit het Rijk meer aandacht voor geothermie. Dat biedt kansen, stelt Wijsmuller.
Toenmalig kroonprins Willem-Alexander opende het opvallende pompgebouw in Zuidwest in 2012. De bedoeling was dat ongeveer 4000 nieuwbouwwoningen en een aantal bedrijven van aardwarmte zouden worden voorzien. Maar het project mislukte. Onder meer omdat de woningbouwcorporaties zich terugtrokken vanwege de crisis.

'Weinig kansen voor doorstart'

Zonder dat er ooit een huis werd verwarmd, ging het project een jaar later failliet. De curator verklaarde in september vorig jaar dat hij weinig kansen zag voor een doorstart.
Wijsmuller ziet die kansen nu wel. Onder meer omdat de Rijksregels zijn aangepast, waardoor het voor de corporaties weer gunstig is om mee te werken. Verder willen de bedrijven Hydreco en Perpetuum Energy Partners investeren. Zij zouden volgens Wijsmuller ‘beide deskundig en ervaren zijn op het gebied van geothermie’.

Alsnog rendement

Volgens de wethouder zouden de financiële risico’s beperkt zijn en kunnen ‘eerder gedane investeringen in boringen en installaties alsnog rendement opleveren’.
Hij heeft berekend dat ongeveer 3,7 miljoen euro nodig is om het project alsnog van de grond te krijgen. De gemeente moet 7 ton bijdragen, volgens het voorstel. De gemeenteraad liet eerder weten weinig te voelen voor een nieuwe bijdrage aan het project.

Nog dit jaar in gebruik

De bedoeling is dat de bron nog in de loop van dit jaar gereed wordt gemaakt voor de levering van warmte voor woningen in Den Haag Zuidwest.