Marokkaanse ambassadeur verbaasd over 'haatprediker' in Boskoop

DEN HAAG - De Marokkaanse ambassadeur in Nederland Abdelouahab Bellouki is verbaasd dat de omstreden imam Tarik Chadlioui afgelopen zaterdag opdook in Boskoop. Dat zegt hij donderdag tegen Omroep West. De 'haatprediker' sprak onaangekondigd in de Arrahman moskee tijdens de open dag. Dat leidt tot grote commotie, niet alleen bij de ambassadeur.
Burgemeester Liesbeth Spies schrijft aan de gemeenteraad dat ze door de kwestie 'in verlegenheid' is gebracht. Spies sprak zaterdag tijdens de open dag in de moskee. De partij VNL heeft Kamervragen gesteld.

Chadlioui, die ook bekend staat als 'Tarik Ibn Ali', was betrokken bij Sharia4Belgium, wordt gelinkt aan jihadisten in Syrië en aan verscheidene gewelddadige organisaties in Duitsland.

'Wil ik niet mee geassocieerd worden'

Ook de Marokkaanse ambassadeur was zaterdag aanwezig in Boskoop. 'Ik wil graag uitleg waarom deze controversiële prediker aanwezig was bij de opening van de moskee', zegt Bellouki. 'Ik wil niet geassocieerd worden met dit soort mensen.'

De ambassadeur noemt het 'niet goed dat Chadlioui de moskee heeft bezocht. 'Moskeeën moeten bijdragen aan verdraagzaamheid en moeten kinderen helpen een positieve bijdrage te leveren aan de Nederlandse samenleving'.' Tijdens zijn bezoek zou de omstreden imam onder meer kinderen hebben toegesproken.

'Geen extremistische toespraak'

Bellouiki benadrukt dat hij al vertrokken was toen Chadlioui in Boskoop opdook. 'Hij kwam na het officiële gedeelte', zegt de ambassadeur. 'Wij kijken altijd van tevoren wie er bij dit soort evenementen aanwezig zijn.'

De ambassadeur heeft vernomen dat Tarik Chadlioui alleen een tussenstop maakte in Boskoop, onderweg naar Amsterdam. 'Hij heeft geen extremistische toespraak gehouden', vertelt Bellouki.

Moskee kende reputatie

De moskee zelf liet woensdag aan Omroep West weten de omstreden reputatie te kennen van de imam. Waarom ze hem dan toch hebben uitgenodigd, wilde het bestuur toen niet zeggen.
Deel dit artikel: