Omwonenden houden hun hart vast: pompen rond tunnelbak A4 gaan zondag aan

MIDDEN-DELFLAND - Rijkswaterstaat begint zondag met het rondpompen van grondwater in de weilanden langs de tunnelbak van de A4 in Midden-Delfland. Deze zogeheten retourbemaling is nodig om de grondwaterdruk op de tunnelbak te verminderen. Daardoor zouden de lekkages die daar nu zijn, moeten stoppen. Maar omwonenden zijn bang dat met deze methode de omliggende grond gaat verzakken.
Water langs de snelweg wordt weggepompt en verderop weer in de grond gebracht. Dat moet gebeuren zonder dat de omliggende grond uitdroogt en inklinkt. Die pompen moeten water wegzuigen langs en onder de tunnelbak, zodat het wegdek niet omhoog komt. Maar als er te veel water wordt weggepompt, droogt de grond uit en klinkt hij in, met verzakkingen als gevolg. Om dat te voorkomen, wordt het weggehaalde water verderop weer in de grond geïnjecteerd, waardoor het land nat genoeg blijft.
Maar de methode van retourbemaling is omstreden, omdat niemand weet of het wel werkt. De bewoners van het veenweidegebied tussen Schipluiden en Vlaardingen hebben er weinig vertrouwen in en ook de gemeente Midden-Delfland had liever een andere oplossing gezien.

Goed monitoren

'De échte oplossing is zorgen voor een goede bodem in de weg, maar dat was volgens Rijkswaterstaat niet mogelijk', zegt wethouder Govert van Oord. 'Dan kom je toch op dit soort technische oplossingen, waar je je vragen bij kan hebben. Tegelijkertijd denk ik: als Rijkswaterstaat en het hoogheemraadschap dit voorstellen, dan gaan we daar voor en zullen wij als gemeente goed monitoren om te kijken of het werkt.'
Rijkswaterstaat is ervan overtuigd dat de retourbemaling wel gaat werken: 'Uit grondig onderzoek blijkt dat door het toepassen van deze maatregel de grondwaterstand niet daalt, waardoor de veengrond niet verdroogt en niet extra inklinkt.'
Of de zorg van de omwonenden terecht is, zal op z'n vroegst in juni blijken. Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat de komende periode de omgeving van de tunnelbak scherp in de gaten houden. Daarvoor zijn op diverse plekken meetpalen neergezet. Half juni worden de eerste meetresultaten bekend.
Lees meer over de A4 Midden-Delfland in het dossier.