'Huurders in schimmelhuizen kunnen mogelijk huurverlaging krijgen'

REGIO - Vocht en schimmel in je huis, voor veel mensen in de regio is het een bekend probleem. Op het 'Meldpunt schimmel' dat Omroep West woensdag opende, stromen de reacties binnen. Mensen hebben schimmel in hun kledingkasten, keukens, woon- en slaapkamers, en bij veel mensen leidt dat ook tot gezondheidsklachten. Corporaties zeggen hun best te doen, maar huurders zeggen daar weinig van te merken.
'Mijn huis is koud en zeer tochtig. In mijn slaapkamer en in de ingebouwde kasten is het niet om aan te zien van de schimmel. Ik kan de kasten niet gebruiken. En het breidt zich maar uit', schrijft G. Valk uit Den Haag.
'Er is meerdere keren een opzichter bij geweest en die zei lekker dik behangetje erop en je ziet er niets meer van,' zo vertelt Renate van den Heuvel. Anoniem meldt een ander: 'mijn kinderen zijn heel vaak ziek maar als ik de corporatie bel vinden ze me een zeur'.

We doen wat we kunnen


De woningcorporaties zeggen te doen wat ze kunnen, door mensen te helpen met extra ventilatie-apparatuur of reparatie van de schade. Staedion is in Den Haag Zuidwest onder meer bezig met het repareren van kelders, waar grondwater in omhoog komt.
'Daar hebben we miljoenen voor uitgetrokken,' zegt woordvoerster Daniëlle van Veen. 'De problemen verschillen ook heel erg per wijk en soms zelfs per complex.'

'Sloop is te duur'

De corporaties wijzen er ook op dat sommige huurders nog altijd niet goed ventileren. 'Als je in een jaren zestig flat zonder raam in de badkamer gaat douchen met alle roosters dicht dan krijg je schimmel, we wijzen mensen daar ook altijd op,' aldus Daniëlle van Veen.
Eigenlijk zijn veel drastischer maatregelen nodig, zo zei Vestia eerder deze week al. 'Totale renovatie, of zelfs sloop en nieuwbouw,' aldus woordvoerder Jannie van den Berg. Voor Staedion is sloop pas echt een allerlaatste optie, en ook Vestia doet het liever niet. Het is duur en er is geen geld voor.

'Huurverlaging soms mogelijk'

Huurders maken wel kans op huurverlaging als ze in een vochtig huis zitten, zegt huurrechtadvocaat Elout Korevaar: 'Meld het probleem bij je verhuurder, geef hem de tijd om er wat aan te doen, maar als het niet goed komt stap dan naar de huurcommissie'. Volgens Korevaar is er altijd een kans dat je huur dan omlaag wordt gebracht.
U kunt uw ervaring met schimmel in huis nog steeds invullen via het formulier op onze website of telefonisch melden op 070-307 8008.