Burgemeester Spies overweegt maatregelen tegen Arrahman-moskee na komst omstreden imam

BOSKOOP - Burgemeester Spies van Alphen aan den Rijn overweegt maatregelen te nemen tegen de Arrahman-moskee in Boskoop. Aanleiding is de reactie die het bestuur van de moskee heeft gegeven op de commotie die ontstond na de komst de omstreden imam Tarik Chadlioui naar het gebedshuis.
De omstreden Belgische imam Tarik Chadlioui sprak afgelopen zaterdag op de open dag van de Arrahman-moskee in Boskoop, dat valt onder de gemeente Alphen aan den Rijn. Chadlioui, ook bekend als Tarik Ibn Ali, was onder andere actief voor Sharia4Belgium. Sharia4Belgium is volgens de rechtbank in Antwerpen een terroristische organisatie die misdrijven wilde plegen in België of daarbuiten.

De open dag werd georganiseerd ter ere van de opening van de verbouwde moskee. Spies was 's ochtends bij de openingsceremonie aanwezig, maar was er niet bij toen Chadlioui sprak. De imam stond ook niet vermeld op het officiële programma.

Excuses

Burgemeester Spies liet later weten onaangenaam verrast te zijn door aanwezigheid van Chadlioui op de open dag en stelde dat de verstandhouding tussen het gemeentebestuur en het bestuur van de Arrahman-moskee in Boskoop ernstig was beschadigd. Spies wilde dat het bestuur excuses zou aanbieden en afstand zou nemen van het gedachtengoed van Tarik Chadlioui.

Excuses kwamen er vrijdag. Het bestuur van de moskee liet weten: 'De open dag die succesvol is verlopen werd helaas overschaduwd door de ophef over de komst van de heer Chadlioui. Middels deze verklaring willen wij onze gasten, die wij hiermee mogelijk in verlegenheid hebben gebracht, onze welgemeende excuses aanbieden.'

Excuus niet voldoende

Voor de gemeente is het excuus dat is gemaakt niet voldoende omdat er door het bestuur van de moskee geen afstand is gedaan van het gedachtengoed van Chadlioui.

Gemeentewoordvoerder Karin Bekker laat weten: Burgemeester Spies is teleurgesteld in de reactie van het moskeebestuur omdat ze geen afstand nemen van de opvattingen van Tarik Chadlioui. De burgemeester beraadt zich op stappen tegen de moskee. Om wat voor stappen het precies gaat wil de gemeentewoordvoerder niet op ingaan.

Meer over dit onderwerp:
TARIK ALI CHADLIOUI BOSKOOP MOSKEE
Deel dit artikel: