'Paalzitters' halen 2.500 handtekeningen op tegen komst windmolenpark voor de kust van Noordwijk

Windmolens op zee bij Noordwijk
Windmolens op zee bij Noordwijk © ANP
DEN HAAG - De 'paalzitters' die vanaf 21 april in estafette per persoon zes uur lang op een deels open plateau te bivakkeerden, hebben met hun actie 2.500 handtekeningen opgehaald. Ze zijn tegen de plannen om een windpark op 20 kilometer voor de kust te plaatsen.
De paalzitters trokken veel aandacht, zeker omdat het niet altijd even lekker weer was tijdens de actie. Woordvoerder Marjolein van der Jagt is daarom ook apetrots op de deelnemers: 'Het heeft de actievoerders niet van weerhouden om toch door te gaan.'
Ze benadrukt dat hiermee de actie nog niet is afgelopen. 'Er gaat nu nog een handtekeningenactie van start en de paalzit-actie gaat door naar het strand bij Katwijk.'

Te dicht bij het strand

Volgens de actievoerders staan geplande windmolenparken op zee straks te dicht bij het strand, waardoor volgens hen 'een hekwerk van windturbines' ontstaat dat de horizon ontsiert. De angst bestaat dat hierdoor toeristen van de Hollandse stranden zullen wegblijven, met alle economische gevolgen van dien. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) spreekt die zorgen tegen.
De overheid heeft verschillende gebieden in de Noordzee aangewezen waar de komende jaren honderden windmolens zullen verrijzen. Doel is om op die manier in 2023 5 miljoen huishoudens de voorzien van windenergie. Samen met windmolens op land wordt dan genoeg windenergie opgewekt voor 8 miljoen huishoudens.