Instellingen

Veroordeeld SP-raadslid uit Zoetermeer heeft geen spijt van uitspraken

Raadslid en vice-fractievoorzitter van de SP in Zoetermeer: Lennart Feijen.
© Omroep West

DEN HAAG - Hij zou het zo weer doen. De maandag voor belediging veroordeelde SP'er Lennart Feijen. Het Zoetermeerse raadslid noemde, in de zomer van 2014, mede-raadslid Hilbrand Nawijn via Twitter en Facebook een 'racist'.

'Als er in het debat weer discriminerende of racistische uitspraken worden gedaan, zal ik dat absoluut weer benoemen', zegt Lennart Feijen maandagmiddag. Eerder op de dag heeft hij te horen gekregen dat hij door het Gerechtshof in Den Haag veroordeeld is tot een voorwaardelijke geldboete van 350 euro.

Aanleiding was een debat in juni 2014 over de komst van een islamitische school. De partij van raadslid Hilbrand Nawijn, Lijst Hilbrand Nawijn, is fel tegen de komst van de school. De partij vindt dat een dergelijke school niet in Zoetermeer past. En dat zinde Feijen niet. 'Dus heb ik nog tijdens het debat via Twitter en Facebook gezegd dat ik dit racistisch vond.'

Hoger Beroep

Hilbrand Nawijn stapt de dag erna naar de politie en doet aangifte. Uiteindelijk komt het begin 2015 tot een rechtszaak, maar de rechtbank in Den Haag spreekt Feijen vrij. Dit omdat de uitspraak in een politiek debat zou zijn gedaan. Maar daar oordeelt het Gerechtshof in een hoger beroep, ingesteld door het Openbaar Ministerie, anders over. 'Het Hof oordeelt in dit geval dat door het naar buiten brengen van de uitspraak via social media, er geen sprake is van een uitspraak binnen een politiek debat', legt pers raadsheer Josien van de Poll uit.

Nawijn is in ieder geval blij met de veroordeling van Feijen. 'In de politiek mag je stevig debat voeren', zegt Nawijn maandag. 'Maar elkaar beledigen, nee, dat gaat mij echt een stap te ver.'