Den Haag moet ‘alles doen’ om snelle treinverbinding met Brussel te behouden

DEN HAAG - Het Haagse stadsbestuur moet er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de stad een goede treinverbinding houdt met Brussel. Dat vindt de Haagse gemeenteraad.
De raad vindt het niet acceptabel dat straks nog maar vier keer per dag een trein tussen beide steden gaat rijden. Ook de reizigers vinden minder treinen een heel slecht plan.
Vorige week vrijdag werd bekend dat het kabinet het aantal rechtstreekse treinen tussen Den Haag en Brussel fors wil verminderen. In plaats van zestien gaan er eind volgend jaar nog maar vier treinen naar de Belgische hoofdstad. En die rijden dan ook nog eens via Breda.

Onaangenaam getroffen

De hele Haagse raad is onaangenaam getroffen door dat besluit. Volgens D66, de grootste partij, is dit ‘volstrekt onvoldoende’, zegt raadslid Rachid Guernaoui. Hij – en veel andere politici – pleiten ervoor dat Den Haag zich via de Metropoolregio hard gaat maken voor een veel betere verbinding.
Daarbij moet ‘geen enkel scenario’ worden uitgesloten, vindt D66. Dat betekent ook dat Den Haag opnieuw moet overwegen een eigen treinverbinding met België op te zetten. De stad was daarmee bezig, maar stopte toen bleek dat het project financieel niet haalbaar was.

Van belang voor economie

Ook VVD-raadslid Monique van der Bijl onderschrijft de noodzaak van de lijn voor de stad. ‘Die is niet alleen van groot belang voor mensen die een dagje willen winkelen in Brussel. Maar we hebben hier ook allemaal leegstaande kantoorgebouwen waar we internationale bedrijven willen vestigen, die weer voor banen zorgen in Den Haag. Daarvoor is een goede bereikbaarheid, ook met de trein, van groot belang.’
De Haagse tak van reizigersorganisatie Rover benadrukt eveneens het grote belang van de lijn. ‘Den Haag is een internationale stad en er is een goede verbinding met Brussel nodig,’ zegt bestuurslid Marc Schram.

Tijdwinst boeken

Volgens hem is het ook goed mogelijk om een goede snelle verbinding met Brussel te behouden. Het niet meer stoppen in Den Haag is een noodgreep om tijdwinst te boeken, zegt hij. Die tijdwinst zou ook in België kunnen worden geboekt, bijvoorbeeld door niet meer te stoppen op de luchthaven Zaventem.