Gemeente Rijswijk: 'Haaglandia kampt al sinds 2012 met financiële problemen'

RIJSWIJK - Voetbalvereniging Haaglandia kampt al sinds 2012 met financiële problemen. Dat zegt de Rijswijkse wethouder René van Hemert (sport, VVD) tegen Omroep West. Henk de Haas, voorzitter van Haaglandia, bevestigt dat.
Vorige week kreeg Haaglandia een
met de mededeling dat de huur per 1 juli wordt opgezegd. Dit omdat de club een huurachterstand heeft en betalingsregelingen niet nakomt. De voetbalvereniging, die in 2005 ontstond uit een fusie tussen RVC Rijswijk en FC Kranenburg uit Den Haag, heeft volgens de wethouder al sinds eind 2015 geen huur meer betaald. 'We hebben in januari al een waarschuwing afgegeven dat de financiële zaken op orde moeten zijn en dat we anders maatregelen nemen.'
De brief van vorige week kan volgens Van Hemert voor Haaglandia dus 'geen donderslag bij heldere hemel zijn'. Haaglandia is de enige sportvereniging in Rijswijk die een betalingsachterstand heeft, zegt de wethouder. Het gaat volgens De Haas om in totaal 60.000 euro. Van Hemert wil dat niet bevestigen, maar hij zegt wel dat het om een 'aanzienlijk bedrag' gaat.

'Geen licht aan het einde van de tunnel'

De gemeente heeft de problemen samen met Haaglandia proberen op te lossen, maar ziet op dit moment 'geen licht meer aan het einde van de tunnel'. Daarom moest de wethouder het 'vervelende besluit' nemen om de huur op te zeggen. 'Zo'n besluit neem je niet zomaar, zeker niet als wethouder sport.' Haaglandia heeft ruim 800 leden, van wie het grootste deel jeugd.
Haaglandia wil een jaar extra de tijd om de financiële problemen op te lossen. 'We zijn van plan om een goed onderbouwd financieel voorstel bij de gemeente neer te leggen', zegt voorzitter De Haas. Maar een voorstel van Haaglandia om een deel van de opstal aan de gemeente te verkopen, ziet de wethouder niet zitten. 'Op een gegeven moment houdt het op en op zo'n punt staan wij nu.'

Rechter

Haaglandia dreigt om naar de rechter te stappen, maar Van Hemert is daar niet van onder de indruk. 'Wij hebben gewoon netjes de regels gevolgd. Als ze naar de rechter stappen, merken we dat wel.' Onduidelijk is welke plannen de gemeente heeft met het sportcomplex als Haaglandia ophoudt te bestaan. De gemeenteraad spreekt ook nog over de financiële problemen bij Haaglandia, onduidelijk is of er een spoedddebat komt.