Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn: 'Geen haatzaaien in moskee Boskoop'

DEN HAAG - De omstreden imam Tarik Chadlioui heeft niet aan haatzaaien gedaan tijdens een toespraak in een Boskoopse moskee anderhalve week geleden. Dat heeft de Arrahman moskee tegen burgemeester Liesbeth Spies gezegd.
Spies zegt in een interview met mediapartner Studio Alphen dat Chadlioui 'vooral zou hebben opgeroepen tot een goed contact met buren, of het nu moslims zijn of niet’. De burgemeester gaat ervan uit dat Chadlioui’s uitlatingen binnen de grenzen van de Nederlandse wet zijn geweest. Volgens Spies is de imam slim genoeg om die grenzen niet te overtreden bij openbare bijeenkomsten.

Het moskeebestuur zegt de toespraak van Chadlioui, ook bekend als Tarik Ibn Ali, te hebben opgenomen en beschikbaar te willen stellen om na te luisteren. Spies ziet geen redenen om dat te doen, 'ook niet voor de zekerheid’. Volgens de brugemeester zijn er ook geen aanwijzingen dat Chadlioui, die actief was voor de terroristische organisatie Sharia4Belgium, Boskopers heeft geprobeerd te ronselen voor de jihad.

Raadsel

Vorige week bood de Arrahman excuses aan voor de 'commotie die is ontstaan' vanwege het bezoek van de omstreden imam, maar bleef achter het besluit staan om Chadlioui uit te nodigen. Het is voor Spies een raadsel waarom zij niet vooraf is geïnformeerd over zijn komst. ‘Wij hebben hen vooral gevraagd afstand te nemen van deze man. Ze hebben hem een platform gegeven om te spreken. Dat hebben ze niet gedaan en dat vind ik erg teleurstellend.’

LEES OOK: Marokkaanse ambassadeur verbaasd over 'haatprediker' in Boskoop

Spies zou - als ze het wel had geweten - geen juridische mogelijkheden hebben gehad om Chadlioui niet toe te laten tot de gemeente Alphen aan den Rijn, waar Boskoop onder valt. Eerder liepen burgemeesters van andere gemeenten tegen datzelfde probleem op.

'Stoere taal'

Het pleidooi van de politieke partij VNL om de moskee aan de Vogellaan in Boskoop te sluiten, noemt de burgeemester 'stoere taal'. 'Zij weten net zo goed dat je juridisch heel weinig kunt. En als je hen de goede doelenstatus wil afnemen, moeten ze dat vragen aan staatssecretaris Martin van Rijn en niet aan de burgemeester van Alphen aan den Rijn.’