CO2-tekort dreigt voor glastuinders Westland; direct gevolgen voor de oogst

WESTLAND - Een groot probleem voor Westlandse tuinders is aanstaande: een tekort aan CO2. En dat kan betekenen dat planten in de kassen een stuk minder goed kunnen groeien deze zomer. De twee bedrijven in de Europoort die nu CO2 aanleveren via het zogeheten Ocap-netwerk, Shell en Abengoa, kunnen dat voorlopig niet.
Bij Shell heeft dit te maken met geplande werkzaamheden; bij Abengoa speelt er een serieuzer probleem. Dat bedrijf staat op het randje van een faillissement en is voorlopig gestopt met het leveren van CO2. Gevolg is dat er binnen een paar dagen helemaal geen CO2 meer wordt aangeleverd, zo laat een woordvoerder aan WOS Media weten.

Het tekort treft ongeveer de helft van de Westlandse tuinders. Jos van der Knaap van LTO Glaskracht Westland zegt tegenover de WOS dat dit voor de betrokken bedrijven desastreus is. Volgens hem kan slechts een deel van het probleem worden opgelost door tuinders die zelf extra gas gaan stoken. 'De rest zal moeten accepteren dat het dit jaar minder zal zijn.'


'Tekort komt ongelegen'

Van der Knaap benadrukt verder dat dit niet het eerste leveringsprobleem is. 'Maar het komt nu wel zeer ongelegen. Dit is het moment van het jaar dat er juist extra CO2 nodig is.' De opvang en levering van CO2 uit de Rotterdamse haven is niet alleen in het voordeel van tuinders, maar heeft ook milieuvoordelen.

De Ocap-woordvoerder zegt dat het nog niet gelukt is om CO2 bij andere bedrijven te halen. Hij denkt dat de problemen aan het einde van deze maand weer opgelost kunnen zijn. 'Maar dat hangt af van de werkzaamheden bij Shell.'
Meer over dit onderwerp:
KAS KASSEN WESTLAND CO2 TUINDERS SHELL ABENGOA OCAP
Deel dit artikel: