300 banden lekgeprikt: de bandenprikker tot nu toe

WESTLAND - Bijna 300 banden zijn de afgelopen maanden lekgestoken in het Westland. De schade: bijna 300 keer de kosten voor een nieuwe band. Na acht maanden is het Westland helemaal klaar met 'de bandenprikker'. Een overzicht.
'De bandenprikker', zo wordt de dader in de volksmond genoemd. Of het daadwerkelijk om één persoon gaat en of dat dan een hij of een zij is, dat weet niemand. De bandenprikker opereert in de nacht en is nog nooit gezien.
Het zou ook een groepje kunnen zijn, of verschillende mensen die elkaar kopiëren. Toch lijkt dat minder aannemelijk: op de auto's worden teksten geschreven in op het eerste oog schijnbaar gelijkende handschriften. Steeds ondertekend door 'Slash'.

Prikken en schrijven

De eerste teksten verschijnen eind december en sindsdien worden steeds een of meerdere getroffen auto's beklad. De boodschap varieert van 'Fijne feestdagen' en 'Niemand die me ziet', tot het dreigement dat hij eisen gaat stellen. Of die er ooit zijn gekomen is niet duidelijk. De politie stelt de schrijfsels met een speciale folie veilig. 'De teksten worden natuurlijk met elkaar vergeleken', zegt een politiewoordvoerder.
Eind december begint de bandenprikker dus te schrijven, maar prikken doet hij waarschijnlijk al eerder. Ook een aantal lekgestoken banden in september neemt de politie mee in het onderzoek. 'Of de bandenprikker er ook echt voor verantwoordelijk is, dat is iets dat we later bepalen', zegt een woordvoerder.

Ritme

Behalve de zondag, heeft de bandenprikker op alle dagen van de week al wel een keer toegeslagen. Tussen de verschillende acties zit meestal een week of twee, of enkele dagen. In maart wordt het plots even stil. De bandenprikker is zich kennelijk van zijn eigen 'ritme' bewust, want wanneer hij op 7 april na vijf weken weer slachtoffers maakt, schrijft hij op een van de auto's: 'Sorry for delay, was busy'.
Inmiddels zijn acht maanden verstreken en heeft de bandenprikker twaalf keer toegeslagen. Vijf keer in 's-Gravenzande, vier keer in Naaldwijk, drie keer in Monster en één keer in Wateringen. De politie hoopt dat mensen die weten wie de bandenprikker is, bellen met Meld Misdaad Anoniem.

Ongrijpbaar

De bandenprikker slaat steeds ergens anders toe, opereert in het donker van de nacht en is waarschijnlijk snel klaar met zijn 'klusje'. Dat maakt betrappen op heterdaad vrijwel uitgesloten. 'Ik ga niet 24 uur per dag naast mijn auto zitten om te wachten tot er iets verdachts gebeurt', zegt een inwoner van Monster.
Het sporenonderzoek is lastig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een inbreker, hoeft een bandenprikker vrijwel geen sporen achter te laten. De politie neemt wel stukken band mee waarin de snedes zijn gemaakt. Het gaat om kleine, smalle sneetjes, die met het blote oog nauwelijks te zien zijn in de donkere banden. Onderzoek kan misschien uitwijzen of de banden op dezelfde manier zijn lekgestoken.

Waakzaam

De politie en burgemeester Sjaak van der Tak roepen mensen evengoed op waakzaam te zijn. 'Als je 's nachts naar het toilet gaat, kijk alsjeblieft even uit het raam', zegt de burgervader. Alle goede bedoelingen ten spijt, blijkt dat ook niet altijd de oplossing. 'Ik heb vannacht uit het raam gekeken toen ik ging plassen', zegt een vrouw uit 's-Gravenzande in februari, 'maar niets gezien. En nu zijn de achterbanden lek gestoken. Ik had net de voorbanden laten verwisselen.'
In Monster gaat het buurtpreventieteam op jacht in de nacht nadat de bandenprikker heeft toegeslagen. 'Je kunt niet anders dan hopen op een toevalstreffer', zegt een van hen. De bandenprikker op zijn beurt kan beter hopen dat hij niet bij toeval iemand tegen het lijf loopt. De Westlanders zijn inmidels bloedlink. 'Dan wordt hij gefileerd', denkt de burgemeester. Gedupeerden gebruiken niet mis te verstane woorden: 'Ze mogen hem gerust opknopen', en 'Zet deze vent tegen de muur'.

Bandenprikker in beeld

Voor het eerst zijn nu -althans voor het publiek- beelden opgedoken waarop de bandenprikker mogelijk is te zien. Een camera heeft vanuit een huis vastgelegd hoe een figuur in een donkere jas met capuchon bij een auto loopt. Wanneer de persoon vervolgens wegloopt, lijkt hij iets in zijn rechterhand vast te hebben. De volgende ochtend blijkt de band van de betreffende auto lek.
Ook een andere gedupeerde had een cameraatje klaar om de bandenprikker te betrappen. Een dashcam, bedoeld om opnamen te maken in het verkeer, heeft ze zo laten instellen dat hij ook 's nachts gaat opnemen zodra er beweging is. Ze heeft de beelden niet teruggekeken voordat ze die aan de politie afstond, maar de hoop is natuurlijk dat is te zien wie haar banden lek steekt. Of dat zo is en of de politie de bandenprikker nu op het spoor is, is niet bekend.