Dierenambulance verwaarloost kat, politie doet onderzoek

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - De politie doet onderzoek naar een dierenambulancedienst in onze regio, omdat die een kat niet de noodzakelijke medische zorg zou hebben verleend. De dierenambulance zou de kat meerdere dagen hebben gehouden, zonder al die tijd een dierenarts te bezoeken. Het dier is overleden.
Volgens Erik Goemans, inspecteur bij de landelijke inspectiedienst van de Dierenbescherming,  gaat het om een dierenambulance 'in het uitzendgebied van Omroep West'. Om welke ambulancedienst het gaat, kan hij in het belang van het onderzoek niet zeggen.
Maar over de gang van zaken wil hij zeker wat kwijt: 'Ik vind het vrij kwalijk dat een professional de nodige zorg aan een dier onthoudt', zegt Goemans resoluut. 'Als professional ben je dagelijks bezig met zieke en gewonde dieren, dan weet je ook dat je ermee langs de dierenarts moet.'

Kosten uitsparen

Waarom de dierenambulance de kat niet naar een dierenarts bracht, weet hij niet. 'Het enige dat ik kan bedenken is dat er kosten betaald moeten worden, op deze manier sparen ze dat uit.'
Volgens Goemans is er sprake van een strafbaar feit. Hiervoor kan een bestuurlijke boete opgelegd worden van minimaal 750 euro. 'Volgens de wet moet je een dier de nodige medische zorg geven', legt hij uit.

Kat ingeslapen

De kat in kwestie is overleden. Het dier was uitgedroogd. Een dierenarts heeft het beestje laten inslapen.
De inspectie kwam de zaak op het spoor dankzij een tip van de dierenpolitie.