Geen windmolens op terrein ABC Westland, onderzoek naar De Balij Zoetermeer gaat door

DEN HAAG - Op het bedrijventerrein ABC Westland komen definitief geen windmolens. De initiatiefnemer en grondeigenaar hebben zich teruggetrokken. Dat blijkt uit de onderzoeksopzet van de provincie Zuid-Holland, die woensdag naar buiten is gekomen.
ABC Westland staat niet meer op de lijst van mogelijke locaties waar windturbines kunnen worden geplaatst. Omwonenden van het bedrijventerrein zagen de komst van windmolens niet zitten en lieten dit duidelijk aan de initiatiefnemer weten. Deze is daarop afgehaakt.

LEES OOK: 'Paalzitters' halen 2.500 handtekeningen op tegen komst windmolenpark voor de kust van Noordwijk

De Balij bij Zoetermeer maakt nog wel onderdeel uit van de plannen. Die locatie, officieel in de gemeente Pijnacker-Nootdorp gelegen, is omstreden. Bewoners van de wijk Meerzicht maken zich zorgen over een verslechterd uitzicht. Een andere locatie die nog verder door de provincie wordt onderzocht, is de Technopolis in Delft.

Verder onderzoek

Gedeputeerde Adri-Bom Lemstra (CDA): 'Het is begrijpelijk dat inwoners zich zorgen maken over de mogelijke effecten van windmolens op hun leefomgeving.' Zij wijst er wel op dat 'we ook samen voor de opgave staan om in Zuid-Holland meer schone energie op te wekken'. 'Wind is hiervoor heel belangrijk. Om een goede belangenafweging te maken, gaat de provincie de voorgenomen locaties verder onderzoeken, want alleen zo weten we of locaties ook daadwerkelijk geschikt zijn en kunnen we een onderbouwde keuze maken.'

Voor de PVV-fractie in de Provinciale Staten is het geen verrassing dat ABC Westland is afgevallen als locatie voor windmolens. De partij vroeg vorige maand al in een commissievergadering over de stand van zaken van deze specifieke locatie.
Deel dit artikel: