Vier huishoudens Wateringen vragen subsidie aan voor verwijderen asbest

Asbest Wateringen
Asbest Wateringen
WATERINGEN - Vier huishoudens in Wateringen hebben bij de gemeente Westland subsidie aangevraagd voor de sanering van asbest. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente. Het is de bedoeling dat het laatste asbest half juni is opgeruimd.
De stof kwam in januari 2015 vrij bij een
in een loods aan de Poeldijkseweg. Getroffen bewoners kunnen aanspraak maken op hooguit vijftig procent van de saneringskosten - met een maximum van 7.500 euro.
Daarnaast moeten mensen die in aanmerking willen komen voor subsidie aan nog een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de asbest zich aan de buitenkant van de woningen bevinden en mogen bewoners niet meer dan 130 procent van het minimumloon verdienen.  

Binnenkort besluit gemeente

De gemeente neemt binnenkort een besluit over het toekennen van de subsidie. Volgens burgemeester Sjaak van der Tak (CDA) is deze ondersteuning aan burgers 'uniek in Nederland'.
De gemeente Westland staat op het standpunt dat bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor het opruimen van het asbest in hun woning op hun dak. Bij verreweg de meeste getroffen woningen is dat al gebeurd, maar sommige bewoners zijn niet verzekerd of hebben geen geld om het asbest zelf te laten opruimen. Die mensen wil de gemeente met de subsidieregeling tegemoet komen.

Uitgelekt rapport

Volgens een begin januari uitgelekt rapport heeft de gemeente burgers willens en wetens in gevaar gebracht door bewoners 'nodeloos' bloot te stellen aan asbest. Het rapport werd opgesteld in opdracht van de provincie Zuid-Holland, de bestuurlijke toezichthouder bij de asbestbrand.  
De gemeente nam afstand van de inhoud van het rapport, dat uitlekte via een ambtenaar van de provincie. Volgens de Zuid-Hollandse gedeputeerde Rik Janssen (SP) had dat niet mogen gebeuren, zo herhaalde hij woensdag tijdens een vergadering van Provinciale Staten. In januari bood de provincie al excuses aan de gemeente aan vanwege het lekken van het rapport.

Interne evaluatie provincie

De afwikkeling van de asbestbrand noemt Janssen een ' rommelig proces'. Onder leiding van de provinciesecretaris is een interne evaluatie gestart naar het bestuurlijke toezicht van de provincie in de asbestkwestie. Janssen wil later dit jaar een brief met 'geleerde lessen' naar de Staten sturen.
Een les deelde Janssen woensdag al; wat hem betreft moet een omvangrijk en ingewikkeld dossier als de Wateringse asbestbrand in de toekomst niet meer bij één persoon liggen. De betreffende ambtenaar is eerder overigens al van het dossier afgehaald.

'Subsidieregeling te beperkt'

Volgens een aantal partijen in Provinciale Staten is de subsidieregeling van de gemeente te beperkt. Dat vindt ook het bewonerscomité van de asbestbrand in Wateringen. Gedeputeerde Janssen zegt daar niets aan te kunnen veranderen. 'Het is aan de gemeenteraad om het budget van de subsidieregeling te verruimen.'
De gemeentelijke aanpak van de asbestbrand wordt ook geëvalueerd. De Westlandse Rekenkamercommissie heeft daar het COT (Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement) voor gevraagd. Onduidelijk is nog wanneer dat onderzoek klaar is.