Datalek gemeente Oegstgeest: gegevens 8.000 inwoners op straat

OEGSTGEEST - De privégegevens van zo'n 8.000 inwoners van Oegstgeest lagen begin dit jaar tijdelijk op straat door een fout van een oud-medewerker. Het ging om gegevens van de periode tussen 2007 en 2009.
Het datalek werd ontdekt door een beveiligingsdienst van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De gemeente Oegstgeest baalt ontzettend van het uitlekken van de gegevens. 'Het is een menselijke fout', zegt wethouder Marien den Boer.

Een oud-medewerker heeft bestanden meegenomen die op een privé-computer stonden. Die pc was tijdelijk verbonden met internet, waardoor de gegevens beschikbaar kwamen. De IT-medewerker was door de gemeente ingehuurd en werkt er inmiddels niet meer. Maar dat heeft volgens de wethouder niets te maken met het datalek.

Paspoorten vervalsen

Tim van Tongeren, fractievoorzitter van Progressief Oegstgeest, vindt het lek een groot drama, maar zegt wel: 'Zoiets kan gebeuren'. Volgens Van Tongeren kunnen boosdoeners van alles doen met de gegevens, zoals paspoorten vervalsen of subsidies aanvragen.

LEES OOK: Delftse internetbeveiliger Fox-IT: Cybercriminelen gijzelen steeds vaker harde schijven voor losgeld

De fractievoorzitter vindt dat de gemeente te laks is omgegaan met deze kwestie. Wethouder Den Boer zegt daarop dat de gemeente meteen de inwoners heeft geïnformeerd met een brief. Ook konden mensen bellen met vragen of kijken op de website. 'Juist omdat het om persoonlijke gegevens gaat, zijn mensen wellicht onzeker', zegt Den Boer.

Eén klacht binnengekomen

Bij de gemeente is tot nu toe één klacht binnengekomen over het lek. Volgens de gemeente heeft iemand zich gemeld die mogelijk iets verdachts heeft gezien. Er is volgens de wethouder nog geen daadwerkelijke schade gemeld. Ook Tim van Tongeren zegt dat er inderdaad één persoon merkte dat er gerommeld werd met zijn DigiD.

Deze maand krijgen inwoners opnieuw een brief. Op 25 mei organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor mensen die vragen hebben over het datalek.

Deel dit artikel: