Bekijk gesubsidieerde bedrijven tijdens 'Europa om de hoek'

DEN HAAG - Veel bedrijven in de regio Zuid-Holland worden deels gefinancierd met Europees geld. Vrijdag en zaterdag zijn er in heel Nederland open dagen van bedrijven en organisaties die gesteund worden door deze subsidies. Ook wel ‘Europa om de hoek’ genoemd.

Zo wordt het bedrijf Ampyx Power gesubsidieerd om een nieuwe vorm van het opwekken van windenergie te ontwikkelen. Dit doen ze door middel van zweefvliegtuigjes. Het vliegtuig zit met een touw vast aan een generator die op de grond staat. Wanneer het vliegtuig de lucht in wordt getrokken, zorgt de trekbeweging ervoor dat er energie wordt opgewekt.

Nu zijn de ontwikkelaars nog in de testfase, maar door middel van de Europese subsidie kunnen ze een stap verder. Zo zegt directeur Wolbert Allaart: ‘Het Europese geld zorgt ervoor dat we kunnen regelen dat dit niet alleen op kleine schaal uitgeprobeerd wordt, maar dat we het ook in werkelijkheid gaan brengen. En dat we op grote schaal energie goedkoop gaan opwekken.’ In de toekomst zou de energie die opgewekt wordt door de zweefvliegtuigen de windmolen kunnen vervangen.

Deel dit artikel: