Duizenden handtekeningen tegen spuiten met gif

Gif
Gif
DEN HAAG - De Tweede Kamer krijgt dinsdag een petitie aangeboden die vraagt om een Nederlands 'nee' tegen het bestanddeel glyfosaat dat in onkruidbestrijdingsmiddelen zit. De petitie is volgens Greenpeace ondertekend door ruim 161.000 mensen uit Nederland en andere Europese landen.
Glyfosaat zit onder meer in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van de Amerikaanse fabrikant Monsanto. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is het waarschijnlijk kankerverwekkend. Sommige tuincentra in Nederland zijn gestopt met de verkoop. De
deed het middel enkele jaren geleden al in de ban.
De Tweede Kamer, die eerder dit jaar staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) opriep niet in te stemmen met het langer toestaan van het gebruik, buigt zich dinsdag weer over de kwestie.

Nederland als gidsland

Greenpeace zegt dat een Nederlandse afwijzing ook bepalend kan zijn voor het beleid in de rest van de Europese Unie. De EU stelde eerder al een besluit uit.
Meer milieu- en consumentenorganisaties zijn tegen het middel. Zo heeft een e-mailactie van foodwatch bijna 135.000 reacties opgeleverd.