Roze loper bij Den Haag Centraal Station tegen homofobie

REGIO - Onder het mom 'Jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook?' is dinsdagmorgen de roze loper uitgerold op het Haagse Centraal Station. Hiermee werd het startschot gegeven van IDAHOT Nederland 2016: International Day Against Homophobia & Transphobia. De datum van 17 mei is gekozen omdat op die dag in 1990 de de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten.
Volgens Ruben Nederpel van het COC Haaglanden is het nog steeds belangrijk deze dag te houden: 'Wereldwijd is in 81 landen homoseksualiteit nog strafbaar. In 10 landen staat de doodsstraf op homoseksualiteit en het transgender zijn.'
Ook in Nederland is het nog niet altijd goed gesteld met de acceptatie van anders geaarden. 'Er worden nog steeds mensen beschimpt en aangevallen op straat en onder jongeren en op scholen valt er ook nog wel winst te behalen,' aldus Nederpel.

Regenboogloper

In Zoetermeer komt er een permanente loper te liggen bij station Centrum West in de kleuren van de regenboogvlag. De regenboogvlag is het teken van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen.
Wethouder Vugs (Emancipatie) hoopt dat iedereen die over de loper loopt zich afvraagt waarom die daar ligt. 'Het antwoord is dat wij in Zoetermeer vinden dat iedereen erbij hoort, of je nu homo, hetero of transgender bent.'