Den Haag krijgt islamitische middelbare school

Archieffoto
Lege schoolklas met stoelen en tafels
DEN HAAG - Den Haag krijgt voor het eerst een islamitische middelbare school. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de aanvraag van Stichting De Ozonlaag goedgekeurd.
De Ozonlaag wil de scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo op islamitische en hindoeïstische grondslag vestigen in de Schilderswijk. De aanvraag voor havo is afgewezen, maar als alles doorgaat krijgt de school wel een mavo- en een vwo-afdeling. De aanvraag voor havo is afgewezen door het ministerie, 'omdat voor deze schoolsoort de aanvraag niet voldoet aan de stichtingsnorm van 244 leerlingen'. De school verwacht zo'n 3.000 tot 5.000 leerlingen onderwijs te kunnen bieden. Het is de bedoeling dat de nieuwe middelbare school op 1 augustus 2017 de deuren kan openen.
Voorzitter, bestuurslid en penningmeester van Stichting De Ozonlaag is Soner Atasoy. Hij is ook voorzitter van de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam en Omstreken (SIO). Die organisatie is al sinds lange tijd bezig om ook een islamitische middelbare school in de hoofdstad te vestigen. Het gemeentebestuur daar voelde er niet veel voor. Dit omdat de oprichters van die nieuwe school ook in het bestuur zaten van het Islamitisch College Amsterdam. Dat College werd een paar jaar geleden gesloten omdat het onderwijs onder de maat was en er niet genoeg leerlingen waren. Recent bepaalde de Raad van State echter dat de gemeente Amsterdam moet meewerken en een gebouw moet regelen voor de school. Atasoy wilde tegenover Omroep West geen mondelinge toelichting geven over zijn plannen.

'Nog geen aanvraag bij gemeente'

De Ozonlaag heeft nog geen aanvraag gedaan bij de gemeente Den Haag voor vestiging in de stad, laat een gemeentewoordvoerder weten. 'Als de organisatie aan de eisen van de wet voldoet, zal de gemeente voor huisvesting zorgen. Maar wat ons bevreemd is dat het rijk akkoord is met vestiging van De Ozonlaag terwijl in Amsterdam de Rijksinspectie verder onderzoek doet naar de bestuurder van de SIO. Aangezien SIO en De Ozonlaag dezelfde bestuurder hebben, willen wij weten hoe dat onderzoek afloopt. Daarnaast gaan we zelf na of De Ozonlaag werkelijk aan alle stichtingsvoorwaarden voldoet, zoals het rijk beweert.'
Eerder zijn er in Den Haag acht aanvragen gedaan voor het vestigen van islamitische scholen, maar die zijn toen allemaal afgewezen.
Den Haag heeft op dit moment alleen nog twee islamitische basisscholen: Yunus Emre aan het Mandelaplein en Al-Qoeba aan de 's-Gravenzandelaan.