Zo'n 100 meldingen op schimmelmeldpunt Omroep West

Een van de gevallen van schimmel die Omroep West binnenkreeg via het meldpunt.
Een van de gevallen van schimmel die Omroep West binnenkreeg via het meldpunt. © Inzending
REGIO - Bij het schimmelmeldpunt van Omroep West zijn de afgelopen weken zo'n 100 meldingen van schimmeloverlast in woningen binnengekomen. De klachten variëren van zwarte aanslag op raamkozijnen tot grootschalige schimmelgroei en zelfs zwammen op de muren. Enkele tientallen mensen zeggen gezondheidsproblemen te hebben door de vochtige woningen. Na filtering van de dubbele meldingen blijven er ongeveer 100 klachten over.
De meeste klachten komen van huurders van Vestia, Staedion en Haag Wonen, maar ook andere woningcorporaties worden genoemd. Staedion geeft aan ‘heel erg bezig’ te zijn met de vochtproblematiek, maar wijst er op dat de oorzaken per wooncomplex kunnen verschillen. ‘In Den Haag Zuidwest steken we nu miljoenen in de renovatie van kelders onder bepaalde woonblokken omdat daar het grondwater omhoog komt’, zegt een woordvoerder.
Maar huurders van Staedion in andere woonblokken merken niks van de moeite die de corporatie zegt te doen. ‘Ik ben 53 jaar en mijn gezondheid wordt er niet beter op’, schrijft een huurder uit de Haagse wijk Waldeck. ‘Ik ben in dit huis alleen nog maar zieker geworden. Heb ook al zoveel spullen weg moeten gooien. Kost best wel veel geld zo.’ Ook de energierekening is voor de huurder niet meer op te brengen.

Sloop en nieuwbouw

De koepelorganisatie van woningcorporaties, Aedes, zegt de problemen te inventariseren, maar kan nog niets zeggen over een oplossing van de problematiek. Het RIVM kwam al in 2012 tot de conclusie dat vocht- en schimmelproblemen in de sociale huursector veel voorkomen; in heel Nederland gaat het om ongeveer een half miljoen woningen.
Veel van de bij Omroep West gemelde problemen lijken te worden veroorzaakt door de ouderdom van flats en huizen. Volgens de woningcorporaties is in sommige gevallen sloop en nieuwbouw de enige oplossing, maar ze zeggen daar geen geld voor te hebben.

Meldpunt gesloten

Volgens een woordvoerder van minister Blok (VVD) van Wonen zouden corporaties wel degelijk voldoende geld moeten hebben om vochtproblemen in huurcomplexen aan te pakken - zelfs als er sloop en nieuwbouw nodig is. ‘De huuropbrengsten, verkoop van een deel van de woningvoorraad en bezuinigingen moeten genoeg opleveren, zelfs na de heffing die de corporaties van het Rijk opgelegd hebben gekregen.’
Het schimmelmeldpunt van Omroep West is op dinsdag 17 mei gesloten.