Kabinet buigt zich binnenkort over berging van lichamen vermiste oorlogsvliegers

Dit Duitse toestel (JU 52) stortte op 10 mei 1940 neer nabij Stolwijk. Alle inzittenden overleefden deze crash.
Dit Duitse toestel (JU 52) stortte op 10 mei 1940 neer nabij Stolwijk. Alle inzittenden overleefden deze crash. © ANP
REGIO - Het kabinet buigt zich binnen enkele maanden over het vraagstuk rondom vermiste oorlogsvliegers. Dat zei minister Stef Blok dinsdag in de Tweede Kamer. In heel Nederland, maar ook in onze regio, bevinden zich nog stoffelijke overschotten van oorlogsvliegers. Dat bleek begin deze maand uit onderzoek van de NOS en de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945.
In totaal liggen er ruim duizend oorlogsvliegers in de Nederlandse grond. In onze regio zijn nog vijf oorlogsvliegers vermist, die toebehoren aan vijf verschillende vliegtuigen (vier Duitse en een Britse).
Van die vijf vliegtuigen zijn drie Duitse toestellen neergestort in de buurt van voormalig Vliegkamp Valkenburg, meldt de NOS. Het vierde Duitse toestel kwam neer in de buurt van Nieuwkoop. Het Britse toestel is neergestort bij het Haagse Loosduinen. Tot voor kort waren er ook vier oorlogsvliegers vermist in de buurt van het Delftse Abtswoude, maar die zijn onlangs geïdentificeerd.

Respect

Volgens minister Blok moet 'met alle mogelijke respect' worden omgesprongen met de lichamen van deze vermiste vliegers. Gemeenten kunnen ook extra financiële middelen krijgen om de lichamen te bergen. Kanttekening is wel dat er moet worden gekeken naar de verhouding tussen het verzoek van nabestaanden en de internationale regel dat een wrak met rust moet worden gelaten. Dat komt omdat wrakken eigenlijk ook als graf dienen.