Hulpaanvrager redt zich niet alleen, waarschuwt Sociaal en Cultureel Planbureau

DEN HAAG - Veel mensen die bij de gemeente aankloppen voor hulp, zijn niet in staat om de problemen zelfstandig op te lossen. Zo'n 40 procent beschikt ook niet over een eigen netwerk dat voor hulp ingeschakeld kan worden. Familieleden en andere bekenden hebben te weinig tijd om te helpen of wonen te ver weg om bij te kunnen springen. Dit blijkt uit onderzoek van Sociaal en Cultureel Planbureau.
Volgens het onderzoek van het SCP zijn sommige problemen ook te ingewikkeld. Familieleden of andere bekenden kunnen hier iemand niet voldoende bij ondersteunen.
Een op de 8 Nederlanders maakte in 2015 gebruik van huishoudelijke hulp, jeugdzorg of andere hulp via de gemeente. De helft deed dit op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo).
Zo'n 360 miljoen minder uitgegeven
De gemeenten - bij wie de verantwoordelijkheid sinds januari ligt - hebben in 2015 niet het volledige budget voor de Wmo en de Jeugdwet gebruikt. Er werd volgens het SCP in totaal zo'n 360 miljoen euro minder uitgegeven. Cliënten hadden in totaal 345 miljoen aan eigen bijdragen ingelegd.
De aanvragen voor hulp verschillen sterk per regio. In de drie noordelijke provincies en Zuid-Limburg kloppen relatief meer mensen aan voor hulp van gemeenten dan elders.