Ministerie: 'Komst van eerste islamitische middelbare school in Den Haag geen gelopen race'

DEN HAAG - De goedkeuring van het stichtingsverzoek van de eerste islamitische middelbare school in Den Haag is slechts een eerste stap. 'Er is nog geen gebouw en er is ook nog geen bekostiging.' Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap woensdag tegen Omroep West.
Stichting De Ozonlaag wil de scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo op islamitische en hindoeïstische grondslag vestigen in de Schilderswijk. De aanvraag voor havo is afgewezen, maar als alles doorgaat krijgt de school wel een mavo- en een vwo-afdeling.
De aanvraag voor havo is afgewezen door het ministerie, 'omdat voor deze schoolsoort de aanvraag niet voldoet aan de stichtingsnorm van 244 leerlingen'. De school verwacht zo'n 3.000 tot 5.000 leerlingen onderwijs te kunnen bieden. Het is de bedoeling dat de nieuwe middelbare school
.
'Ook kwaliteit meewegen'
De huidige wetgeving bepaalt dat een aanvraag om een school te mogen stichten alleen mag worden beoordeeld op basis van hoeveel leerlingen naar de school zullen gaan.
'Het klopt dat de stichtingsaanvraag voor een islamitische-hindoeïstische school in Den Haag op die formele grond gehonoreerd is', zegt de woordvoerder. Staatssecretaris Sander Dekker werkt momenteel aan een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om bij het beoordelen van zo'n verzoek ook de verwachte onderwijskwaliteit mee te laten wegen.
'Extra bijzonder'
Voorzitter, bestuurslid en penningmeester van Stichting De Ozonlaag is Soner Atasoy. Hij is ook voorzitter van de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam en Omstreken (SIO). De woordvoerder van het ministerie noemt de aanvraag in Den Haag hierdoor 'extra bijzonder'. 'Ook dat Amsterdamse initiatief kreeg in 2011 - sec op basis van leerlingenprognoses - groen licht vanuit het ministerie.'
Maar toen het Haagse gemeenteraadslid Abdoe Khoulani van de Partij van de Eenheid, die op dat moment ook bestuurder was bij SIO, op Facebook zijn steun betuigde vóór ISIS, was dat reden voor staatssecretaris Dekker om de onderwijsinspectie uit te laten zoeken 'in hoeverre de school in staat zal zijn invulling te geven aan haar wettelijke burgerschapsopdracht, alvorens ook bekostiging toe te kennen'.
Kamer krijgt informatie
Over de uitkomsten van dit onderzoek wordt de Tweede Kamer binnenkort geïnformeerd. Volgens de woordvoerder kunnen deze uitkomsten mede bepalen hoe verder wordt omgegaan met het Haagse initiatief.