Geert Wilders volgende week opnieuw voor rechter om 'minder, minder, minder'

Geert Wilders na de gemeenteraadsverkiezingen (2014) in Den Haag
Geert Wilders na de gemeenteraadsverkiezingen (2014) in Den Haag © ANP
DEN HAAG - De rechtszaak tegen Geert Wilders (PVV) gaat volgende week donderdag verder. Dan is de tweede zittingsdag gepland. Dat meldt de rechtbank woensdag.
Het Openbaar Ministerie besloot in december 2014 om de politicus te vervolgen, nadat hij in maart van dat jaar
op het Plein in Den Haag. Toenmalig fractievoorzitter voor de PVV in de Haagse raad Léon de Jong stond op dat moment naast hem.
Tijdens die uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag vroeg Wilders aan zijn aanhang of zij 'Meer of minder Marokkanen wilden in Nederland'. Het publiek scandeerde toen 'minder, minder, minder', waarop Wilders zei: 'Dan gaan we dat regelen.'

Zaak verloopt niet onbewogen

Vervolgens kwamen er meer dan 6.000 aangiften tegen hem binnen. 'Vrijheid van meningsuiting is het enige dat ik nog heb. Ik geef niet op', zei Wilders eerder. 'Ik vind het een schande dat ik hier moet staan en dat vinden veel mensen in binnen- en buitenland ook'.
De rechtszaak verliep tot nu toe niet onbewogen. Zo was er gedoe over een Haagse rechter die mogelijk partijdig zou zijn en lekte de concept-pleitnota van tevoren uit naar het AD.

Vervolging terecht?

De zitting van volgende week donderdag is bedoeld om de verdediging in de gelegenheid te stellen kritiek te leveren op het besluit om te vervolgen, tijdens een zogenoemd prelimair verweer. Dan komt bijvoorbeeld de vraag centraal te staan of het Openbaar Ministerie wel terecht tot vervolging is overgegaan.

De zaak tegen Wilders vindt plaats in het Justitieel Complex op Schiphol.