Gemeente Den Haag draait subsidiekorting voor 25 instellingen terug

DEN HAAG - De korting op de subsidies van 25 instellingen in Den Haag wordt teruggedraaid. Dat heeft de gemeente Den Haag besloten naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State begin mei.
De gemeente kortte de instellingen omdat daar mensen in dienst waren die meer verdienden dan de zogenoemde Balkenendenorm. In totaal ging het in 2014 om 93 functionarissen.  
De Raad van State vindt dat in strijd met de wet. Het rechtscollege bepaalde dat de gemeente bij de toekenning van subsidies alleen mag letten op een doelgebonden besteding van dat geld en niet op de salarissen van bestuurders. Dus of het geld wel voor de gesubsidieerde activiteit wordt gebruikt.

Topinkomensbeleid nog niet van tafel

'Hiermee is de mogelijkheid om topinkomens bij publieke instellingen aan te pakken via de subsidieregels uit handen van het lokale bestuur geslagen', aldus wethouder Tom de Bruijn (Financiën).
Volgens De Bruijn betekent dat niet dat het Haagse topinkomensbeleid van tafel is. 'Den Haag zal blijven peilen of bestuurders van gesubsidieerde instellingen meer hebben verdiend dan een ministerssalaris en de gemeenteraad hierover informeren. Daarnaast gaat de gemeente er bij minister Plasterk van Binnenlandse Zaken op aandringen nu snel te komen met een wet die lokaal topinkomensbeleid wél mogelijk maakt. Hierover lopen al geruime tijd gesprekken.'

Balkenendenorm

In de Haagse subsidieregels is opgenomen dat bestuurders van instellingen die subsidie ontvangen niet meer mogen verdienen dan de balkenendenorm. De gemeente Den Haag stelde de nu gewraakte regels in 2011 in, om te voorkomen dat subsidiegeld indirect ten goede komt aan de betaling van bovenmatige salarissen voor bestuurders bij (semi)publieke instellingen in bijvoorbeeld de zorg, onderwijs en volkshuisvesting.
De uitspraak van de Raad van State is gedaan in een procedure die Brijder Verslavingszorg (onderdeel van Parnassia Groep) aanspande. De uitspraak heeft alleen gevolgen voor subsidiekortingen die de gemeente Den Haag over 2014 oplegde aan 25 instellingen. Kortingen die in eerdere jaren werden toegepast bij andere instellingen worden niet teruggedraaid.

Niet te verkroppen

In de gemeenteraad is verbolgen gereageerd op het nieuws. Volgens de SP moet het college nu 'het kind niet met het badwater weggooien'. 'Deze tegenslag mag niet het einde betekenen van de strijd tegen zelfverrijking in de Haagse publieke sector', zegt raadslid Aisha Akhiat. 'Dit is niet te verkroppen.
Fractievoorzitter Martijn Balster van de PvdA reageerde eerder vandaag op Radio West al op het besluit. 'Hoe kan je dit uitleggen aan mensen in de stad die steeds meer moeten betalen voor hun zorg of huur', zei Balster. 'Wij willen maximale druk van de wethouder op deze instellingen om toch onder dat ministersalaris te komen.'