Diepste punt bereikt van parkeergarage onder Haags Tournooiveld

DEN HAAG - Een ‘schitterende’ klus, vindt Harbert van der Wildt van bouwer Dura Vermeer het. Want het wordt wel één van de meest ingewikkelde ondergrondse bouwprojecten van Nederland genoemd. De parkeergarage onder het Tournooiveld in Den Haag.
Vandaag was er een klein feestje: het diepste punt werd bereikt. Van der Wildt: ‘Het is een heel moeilijk project. Er staan panden écht aan de rand van de garage. En we gaan toch elf meter in de grond. Dus de kans op verzakkingen is groot. Maar tegelijk is dit wat je wilt als aannemer. Met zo’n complext project kan je laten zien wat je kunt.’
Volgens projectontwikkelaar Sens en de aannemer, wordt het de meest klant- en milieuvriendelijke parkeergarage van Nederland. Er komen 320 plekken voor auto’s, verdeeld over drie lagen. Bijzonder is dat je er straks online een plek kan reserveren en dat de prijzen voor piek- en daluren verschillen. Verder kunnen bestuurders al aan het begin zien waar nog een plekje vrij is, zodat ze niet rond hoeven te rijden, op zoek naar een plaats.

Bomen gekapt

Tijdens het begin van de werkzaamheden waren er wat hobbels. Zo moesten vijf kastanjes en drie lindes worden gekapt voor de garage. Ook raakten een paar bomen onherstelbaar beschadigd. Maar volgens Gerad Schoenaker van Sens komen er minimaal evenveel nieuwe bomen voor terug. Bovendien waren de kastanjes al ziek en moesten ze waarschijnlijk toch binnen afzienbare tijd worden gekapt.
De bouw van de garage zorgt er wel voor dat ondernemers in de omgeving het nu moeilijk hebben omdat ze slechte bereikbaar zijn. Maar de bouwers en voorzitter Theo Heere van Buurtschap Centrum 2005 denken dat het gebied om de garage straks een enorm impuls krijgt. ‘Die overlast zullen ze straks dubbel en dwars inhalen omdat hier straks 300 parkeerplaatsen komen. En die mensen kunnen straks zo bij hen naar binnen schuiven,’ aldus Heere. ‘Als dit gat dicht is, dan gaat de vlag uit en drinken we nog een glaasje.’

Museumkwartier

De ontwikkelaars wijzen er ook op dat het gebied rond het Voorhout moet worden ontwikkeld tot een ‘museumkwartier’. De garage zorgt er ook voor dat bezoekers van de bestaande en nieuwe attracties hier straks goed kunnen parkeren.
De komende maanden worden gebruikt om de daadwerkelijke garage op te bouwen. Tegelijkertijd wordt naast de Amerikaanse Ambassade gewerkt aan de inrit. Laatste stap is de herinrichting van het Tournooiveld. Begin 2017 gaat de garage open, is de verwachting.