Haags college: 'Onderzoek naar etnische profilering niet gemanipuleerd'

© ANP
DEN HAAG - Het onderzoek naar etnische profilering door de politie in Den Haag is niet gemanipuleerd. Dat stelt het Haagse college van burgemeester en wethouders in antwoorden op vragen van de gemeenteraad.
van de Universiteit Leiden dat bewoners in de Haagse Schilderswijk discriminatie ervaren door de Haagse politie, maar dat mensen niet structureel op basis van hun buitenlandse uiterlijk worden gecontroleerd - het zogeheten etnisch profileren. Maar in april van dit jaar kwam er kritiek op die studie.
Het buro Jansen & Janssen stelde dat de politie en de onderzoeker vooraf afspraken zouden hebben gemaakt. Doel daarvan was 'een mogelijk afbreukrisico te voorkomen, indien het onderzoek zou wijzen op discriminatoir optreden van de Haagse agenten.'

'Geen afspraken gemaakt'

Naar aanleiding van die bevindingen stelde onder andere de Partij van de Eenheid schriftelijke vragen. In een schriftelijke beantwoording stelt burgemeester Jozias van Aartsen dat geen sprake was van een soort deal. 'Er zijn geen afspraken gemaakt die het onderzoek zelf, of de resultaten daarvan kunnen beinvloeden.' En verder stelt hij: 'Een suggestie in het rapport dat dit wel zo zijn, berust op onterechte en niet onderbouwde aannames.'
Overigens onderstreept het Haagse college dat dit niet wil zeggen dat etnisch profileren en dscriminatie bij de politie geen aandachtspunt is.