Seksles in Tweede Kamer: ‘Die vraag betekent een gebrek aan opvoeding’

DEN HAAG - In de Tweede Kamer gaat het eigenlijk nooit over seks, maar donderdag was dat voor één keer wel het geval. Seksuologe Goedele Liekens besprak enkele seksuele vraagstukken met een handvol kamerleden en een groep jongeren. De bijeenkomst werd georganiseerd door Rutgers, kenniscentrum op het gebied van seksualiteit. Het doel: weerbaarheid een vast onderdeel maken van lessen over seksualiteit op scholen.
Liekens kreeg enkele vragen van aanwezigen. Vooral de vraag 'Wat is er normaal en zie ik er wel normaal uit?', zorgde voor een heftige reactie bij de Belgische. ‘Die vraag betekent een gebrek aan opvoeding. We vragen toch ook niet of het normaal is dat ik mijn koffie zwart drink?’
Volgens Liekens is de seksuele voorlichting nog lang niet voltooid. Onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat 50 procent van de jongeren het niet goed vindt als jongens met elkaar vrijen.  Liekens: ‘Dat is toch wel heel veel voor een land als Nederland.' 'Bij twee meisjes zijn die cijfers alweer een stuk positiever', zegt een medewerker van bureau Rutgers.

‘Het’


Liekens kreeg nog een vraag waar ze graag iets over wilde zeggen. 'Hoe zorg je dat het geen pijn doet', was de vraag. Liekens vroeg zich - een tikkeltje sarcastisch - af wat er met 'het' werd bedoeld. 'Ik ben voor duidelijkheid en respect. In lessen spreek ik altijd van tevoren af welke woorden we gebruiken', aldus Liekens.

LEES OOK: