Cabaretier Jochem Myjer genomineerd voor boekenprijs met 'De Gorgels'

Jochem Myjer met kinderboek De Gorgels
Jochem Myjer met kinderboek De Gorgels © ANP
DEN HAAG - Het boek 'De Gorgels' van de Leidse caberatier Jochem Myjer is genomineerd voor Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Myjer maakt kans op de titel van leukste kinderboek in de leeftijd 6 tot 9 jaar.
Myjer kan zijn geluk niet op. 'Holy shit!', twitterde hij nadat de nominaties voor de publieksprijs bekendgemaakt werden. Aan de Nederlandse Kinderjury komt geen vakjury te pas. Het beste boek wordt gekozen, zoals de naam al doet vermoeden, door kinderen. Myjer gaat de strijd aan met Janneke Schotveld (Botje), Li Lefébure (De reis van Raaf en Papegaai), Geronimo Stilton (Fantasia X) en Paul van Loon (Weerwolvensoep).
Jochem Myjer deed ruim drie jaar over het schrijven van het boek. De hoofdfiguren in het boek van hebben dezelfde namen als zijn kinderen: Melle en Limoni. Melle ziet met zijn snelle ogen een wezentje door zijn kamer rennen. Dit blijkt een 'gorgel' te zijn. Gorgels zijn beestjes die in kinderkamers leven, en de kinderen beschermen wanneer zij slapen.

Succes

Het vrolijke boek kwam meteen op de tweede plaats van de CP Bestseller top60 lijst binnen en kreeg binnen twee weken een tweede druk.  Later werd bekend dat er een Duitse vertaling van het boek komt. Al het succes deed Myjer beslissen om een tweede kinderboek te gaan schrijven.