Leidse volkstuin Ons Buiten trots op ‘Michelinster’ voor tuinieren

DEN HAAG - De Leidse tuinvereniging Ons Buiten in Leiden-Noord heeft de hoogste score behaald voor het landelijke keurmerk Natuurlijk Tuinieren. En dat is best bijzonder, want er zijn niet zo heel veel volkstuinen die zo goed scoren als het gaat om biodiversiteit. En daar zijn ze bij Ons Buiten ontzettend trots op.
Het is te vergelijken met de Michelinster voor de restaurants, maar dan voor volkstuinen: een bioloog van de Algemene Vereniging Volkstuinen Nederland komt de volkstuin inspecteren en let daarbij vooral op diversiteit. ‘En we zijn goedgekeurd’, zegt voorzitter Corrie Bink. ‘En daar zijn we met zijn allen hartstikke trots op.’
Er is overal aan gedacht in het tuincomplex. Zo kunnen ouderen met groene vingers terecht in de seniorentuin die met de rolstoel bereikbaar is. Ook is er een ruiltuin waar je plantjes kunt achterlaten en ook weer meenemen.
In de winkel van het tuincomplex zijn alleen ecologisch verantwoorde spullen te koop. Je zult er dus geen giftige bestrijdingsmiddelen vinden.

Ecologische zone


Daarnaast is er ook een ecologische zone, waar de natuur zijn eigen gang kan gaan. Bij elkaar leidt dit tot de hoge score die Ons Buiten heeft gekregen.