Corporaties: 'Wij nemen klachten over schimmel serieus'

DEN HAAG - De drie grote woningcorporaties in Den Haag nemen de klachten over schimmel in hun woningen serieus en ze willen de problemen oplossen. Dat zeggen Vestia, Staedion en Haag Wonen in een reactie op de circa 100 meldingen over ‘schimmelwoningen’ die Omroep West de afgelopen weken verzamelde.
Bij het eerder deze week gesloten meldpunt zijn de afgelopen weken
binnengekomen -  voornamelijk uit Den Haag, maar ook uit Gouda, Zoetermeer, Alphen aan den Rijn, Delft, Leiden, De Lier en Naaldwijk. Volgens het RIVM kampen in heel Nederland ongeveer een half miljoen woningen met de problematiek, vooral huizen die gebouwd zijn vóór 1992.
Vestia, Staedion en Haag Wonen willen samen met de GGD huurders via een voorlichtingscampagne gaan informeren hoe ze het binnenklimaat van hun woning kunnen verbeteren. Er worden onder meer bewonersavonden georganiseerd waar huurders praktische tips krijgen over hoe ze beter kunnen ventileren. Staedion heeft zelfs een ‘schimmelpreventieteam’, dat bestaat uit technici en onderhoudsmensen.

Renoveren of slopen

Volgens Willem Krzeszewski, directeur van Staedion, zijn sommige woningen in zo’n slechte staat dat beter ventileren niet helpt. Die woningen moeten grondig worden gerenoveerd of zelfs gesloopt, zegt Krzeszewski. Daar trekt zijn corporatie de komende jaren miljoenen voor uit. Binnen maximaal 8 jaar is de vocht- en schimmelproblematiek voorbij, belooft Krzeszewski.
De landelijke koepel van woningcorporaties, Aedes, wilde de klachten over schimmel in woningen niet in ontvangst nemen. Daarom heeft Omroep West de drie corporaties in onze regio waarover de meeste klachten zijn binnengekomen - Vestia (28), Staedion (18 ) en Haag Wonen (12) - om een reactie gevraagd. Over de corporaties in andere plaatsen in de regio is bij het meldpunt van Omroep West beduidend minder geklaagd.