Werkstraf geëist voor diefstal waardevolle kaarten uit Koninklijke Bibliotheek Den Haag

© Openbaar Ministerie
DEN HAAG - Het OM eist een werkstraf van 120 uur tegen de 67-jarige Robin B. uit Den Haag. De man zou ruim 200 kaarten en platen gestolen hebben van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Daarnaast zou hij een voorwaardelijke celstraf van twee maanden moeten krijgen, vindt het OM.
De Hagenaar zou de afbeeldingen gescheurd hebben uit historisch boeken die hij leende. Twee jaar geleden viel de politie zijn woning binnen, en trof daar een grote hoeveelheid kaarten en platen aan. De zaak kwam aan het rollen doordat de verdachte zijn collectie te koop had aangeboden bij een andere verzamelaar. Die vertrouwde het niet omdat op een afbeelding een stempel stond van de Koninklijke Bibliotheek.
Het grootste deel van de gestolen afbeeldingen zouden afkomstig zijn uit de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Ongeveer twintig kaarten zouden uit boeken van de Universiteitsbibliotheek Utrecht zijn gehaald. Robin B. ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal. Hij zou de afbeeldingen die bij hem werden aangetroffen gekocht hebben op de boekenmarkt op het Plein in Den Haag en bij antiquairs in verschillende steden.  

Collectie met eeuwigheidswaarde

Robin B. zou de afbeeldingen over een periode van veertig jaar hebben verzameld. Tijdens de strafzitting donderdag bij de Haagse rechtbank was de verdachte niet aanwezig. 'De verdachte heeft een collectie met eeuwigheidswaarde beschadigd', zei de officier van justitie. Volgens de advocaat van Robin B. was het onderzoek naar de diefstal van de afbeeldingen niet onafhankelijk. Dat werd namelijk uitgevoerd door een deskundige van de Koninklijke Bibliotheek.
De Koninklijke Bibliotheek eist een schadevergoeding van 30.000 euro van de verdachte. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.