HTM blijft de trams besturen in Den Haag

DEN HAAG - De kans is zeer groot dat HTM ook de komende tien jaar het tramvervoer en de Randstadrail in de regio Haaglanden mag blijven verzorgen. De onderhandelaars van de metropoolregio Rotterdam Den Haag en HTM hebben afgelopen donderdag een akkoord bereikt over de concessie voor de komende periode.
Dat verklaarde de Haagse wethouder Tom de Bruijn (D66, vervoer) in de nacht van donderdag op vrijdag tijdens de gemeenteraadsvergadering. ‘Ik ben heel blij dat het is gelukt,’ aldus de wethouder in een korte toelichting. Over wat het onderhandelaarsresultaat precies inhoudt, wilde hij nog niets kwijt. Daarover wordt de gemeenteraad ook pas volgende week ingelicht.
De afgelopen weken werd vooral door het personeel van HTM met spanning uitgekeken naar dit moment. Want er wordt al lang onderhandeld door de vervoerder en de metropoolregio en die gesprekken verliepen zeer stroef. In totaal werd de deadline waarop een akkoord moest worden bereikt drie keer naar achteren geschoven. Bovendien werd een bemiddelaar aangesteld: oud-minister Pieter Winsemius.
Data werden steeds verschoven
Uiteindelijk werd 15 mei aangewezen als datum waarop er een afspraak moest liggen, maar ook die datum werd weer verschoven naar vrijdag, verklaarde een woordvoerder van de metropoolregio eerder op donderdag.
Volgens betrokkenen waren vooral de eisen die de regio aan HTM stelde een belemmering. Het personeel van de vervoerder kwam daarom op 12 mei al in actie, op die dag werden onder meer flyers uitgedeeld aan reizigers. De Ondernemingsraad (OR) verklaarde toen dat er een verschil van zo'n dertig miljoen euro zat tussen het bod van HTM en wat de Metropoolregio wil betalen voor het tramvervoer in de regio Den Haag.
Personeel bang voor ontslagen
De wethouder wilde donderdag nog niet ingaan op dit soort bedragen. ‘Het zal later duidelijk worden hoeveel de HTM krijgt voor de exploitatie,’ zei hij.
Samenwerking tussen gemeenten
De Metropoolregio Rotterdam Den Haag is een samenwerkingsverband van 23 gemeenten. Die samenwerking is in het leven geroepen om de economie in de regio te verbeteren. Het gaat ook over openbaar vervoer, want het is officieel de ‘Vervoersautoriteit’ in het gebied.
De onderhandelaars van de metropoolregio en HTM gaan nu het bereikte akkoord eerst voorleggen aan de eigen achterban. Die moet het beoordelen.
Officiële bieding volgt nog
Als het in orde wordt bevonden gaat de vervoerder een officiële ‘bieding’ doen, zei De Bruijn in een toelichting op de procedure. De wethouders verkeer van de 23 gemeenten – de zogenaamde Bestuurscommissie Vervoersautoriteit – moet het vervoer dan vervolgens nog weer officieel aan HTM gunnen.