Drukte op de grachten: Leiden start campagne 'Vaar goed & vaar veilig'

LEIDEN - Het wordt steeds drukker op het water. Met name de huur van sloepen neemt een grote vlucht de laatste jaren. De politie te water merkt regelmatig dat niet iedereen met een boot de vaarregels even goed kent, en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.
Daarom start Leiden in samenwerking met de politie de campagne 'Vaar goed & vaar veilig'. 'We merken dat niet alle mensen op het water de vaarregels kennen', zegt Hil Renema, van de politie Eenheid Den Haag. 'Met goede voorlichting van politie en gemeente hopen we dat iedereen zich aan de regels houdt'.
Op diverse plekken in de stad komen daarom posters te hangen met daarop de vaarregels. Die lijken erg veel op de regels die ook in het verkeer gelden. De stuurman moet bijvoorbeeld alcoholvrij blijven, je mag niet harder dan 6 kilometer per uur binnen de singels en stuurboord (rechts) heeft voorrang.

Mentaliteitskwestie

'We merken gewoon dat het nodig is om mensen erop te wijzen dat er speciale regels zijn op het water', zegt burgemeester Lenferink. 'Zodat ze zich onderling goed gedragen, maar ook de mensen op de wal moeten er geen last van hebben.'
Burgemeester Lenferink erkent dat het gedrag op het water vooral ook een mentaliteitskwestie is. 'Maar met deze regels in de hand kunnen we ook beter gaan handhaven.' En volgens Lenferink zijn er voor die handhaving op het water de afgelopen jaren meer mensen ingezet.