Den Haag gaat stinkende, oude brommers aanpakken

DEN HAAG - Berijders van oude brommers krijgen het moeilijker in Den Haag. De gemeente gaat een plan maken met daarin maatregelen om het gebruik van vervuilende 2-takt brommers te ontmoedigen. Een voorstel hiervoor van GroenLinks kreeg donderdagavond in de Haagse gemeenteraad voldoende steun.
Volgens GroenLinks stoten 2-takt brommers meer vieze lucht uit dan een vrachtwagen. Ook veroorzaken ze veel geluidsoverlast. 'Wij zijn blij dat Den Haag wat gaat doen om het gebruik van deze oude brommers te beperken,' zegt GroenLinks-fractievoorzitter Arjen Kapteijns.
In Amsterdam worden 2-takt brommers vanaf 2018 geweerd uit de stad. Hier is in Den Haag geen politieke meerderheid voor. Toch denkt Kapteijns dat het stadsbestuur maatregelen kan nemen om het gebruik tegen te gaan.

Verkoop oude brommers

Kapteijns: 'Het gemeentebestuur zou met bezorgdiensten zoals pizzabezorgers kunnen afspreken dat zij stoppen met het gebruik van oude brommers,' zegt Kapteijns. 'Ook zouden eigenaren van scooterwinkels geen oude brommers meer moeten verkopen of repareren.'
Walter de Roode van de gelijknamige scooterwinkel aan de Loevesteinlaan in Den Haag ziet weinig in de maatregelen tegen oude brommers en scooters. 'Het betekent dat mensen die geen nieuwe 4-takt kunnen betalen, geen brommer of scooter meer kunnen rijden. Dat klopt niet,' zegt De Roode.
Bovendien zegt hij al jarenlang alleen nog tweedehands 2-takt scooters te verkopen en geen nieuwe meer. Er rijden dus al steeds minder oude en vervuilende brommers rond. De Roode:  'Ja, er zijn brommers waar een rookgordijn achter hangt en die moeten van de weg worden gehaald. Maar die zie je bijna niet meer.'