Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer zijn pietendiscussie zat en stoppen met Sinterklaasjournaal

© Archief
DEN HAAG - De bekendste Zwarte Piet van Nederland, cabaretier Erik van Muiswinkel, stopt ermee. Ook regiogenoot Jochem Myjer uit Leiden hangt zijn Pietenpak aan de wilgen. Van Muiswinkel is klaar met de krampachtige manier waarop de omroep NTR in het Sinterklaasjournaal omgaat met de Zwarte Pietendiscussie. Dat melden meerdere bronnen aan Omroep West.
Van Muiswinkel speelt voor de NTR de rol van Hoofdpiet tijdens televisieprogramma’s rondom Sinterklaas. Sinds 2001 is hij ook als Hoofdpiet te zien in het Sinterklaasjournaal. Myjer werkt vanaf 2009 als Piet mee aan het Sinterklaasjournaal. Hij vertolkt daar de rol van Pietje Paniek.
De bronnen die Omroep West heeft gesproken, geven aan dat Van Muiswinkel onder andere klaar is met het feit dat de NTR de scripts pas op de set bij de opnames aan alle acteurs overhandigt, omdat de angst bestaat dat er iets in wordt veranderd.

'Jammer dat twee grootheden Sinterklaasjournaal stoppen'

De NPO vindt het jammer dat de twee mannen stoppen. 'Heel veel kinderen en volwassenen hebben jaren genoten van de avonturen van de Hoofdpiet en Pietje Paniek in het Sinterklaasjournaal', aldus netmanager Suzanne Kunzeler. 'Het is jammer dat deze twee grootheden van het Sinterklaasjournaal stoppen. Gelukkig komt Sinterklaas ook dit jaar weer gewoon aan en kijken we vol verwachting uit naar de nieuwe Pieten.'