Den Haag vijfde in lijst onveiligste gemeenten

© Archief
REGIO - Den Haag doet het dit jaar slechter in de misdaadmeter van het AD. Vorig jaar stond de stad op de zesde plaats in de lijst van onveiligste gemeenten, dit jaar is Den Haag vijfde. Dat komt vooral door het grote aantal mishandelingen en bedreigingen. Ook ging het aantal inbraken omhoog.
Zo is het aantal woninginbraken in Den Haag met bijna tien procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal aangiften van slachtoffers van zakkenrollers is sterk gedaald, namelijk met zo'n 24 procent. Het aantal bedreigingen en mishandelingen steeg beide met tien procent. Het aantal straatroven en overvallen is met ongeveer 21 procent gedaald.
Ook Wassenaar doet het dit jaar slechter in de misdaadmeter. Vorig jaar stond het op plek 149, dit jaar op 76. Dat heeft te maken met het feit dat het aantal woninginbraken met bijna de helft is toegenomen. Leidschendam-Voorburg gaat van plaats 81 naar 63. Noordwijk doet het juist beter, van plek 117 naar 145.
Amsterdam onveiligste stad
De onveiligste stad in Nederland blijft Amsterdam. Rotterdam staat op plek 4. En de veiligste gemeente van Nederland is het gehucht Ten Boer in Noord-Oost Groningen.