Universiteit Leiden stopt met proef bindend studieadvies

Archieffoto
Archieffoto
LEIDEN - Universiteit Leiden zet per direct een streep door het experiment met een bindend studieadvies (bsa) in het tweede studiejaar. Het College van Beroep van het Hoger Onderwijs (CBHO) heeft maandag geoordeeld dat de proef gestaakt moet worden. Ook de universiteitsraad had bezwaren tegen het experiment.
De proef hield in dat de universiteit studenten ook in het tweede jaar mag wegsturen als ze minder dan negentig studiepunten hadden gehaald in twee jaar tijd, inclusief de propedeuse.
Het bsa geldt nu alleen voor eerstejaars. Dat houdt in dat studenten in het eerste studiejaar minimaal 45 punten moeten halen om hun studie te mogen vervolgen.

Bijval van studenten
Het schrappen van het experiment kan op bijval rekenen van studenten. Zij waren vanaf het begin tegenstander van de proef. 'Het bsa in het tweede jaar was echt een rendementsmaatregel', aldus Linde de Nie, voorzitter van studentenorganisatie ISO. 'Het beperkte de studenten enorm in hun vrijheid om zich ook buiten hun studie te ontplooien en zich bijvoorbeeld in te zetten voor commissies, besturen of bijbaantjes.'
Universiteit Leiden zou tot 2018 aan het experiment meedoen. Het zou daarna in de Tweede Kamer worden geëvalueerd.