Omstreden stickers lantaarnpalen A12 kosten ons misschien opnieuw ruim 120.000 euro

De stickers op de lantaarnpalen langs de A12, hier bij de Utrechtsebaan in Den Haag (Archieffoto)
De stickers op de lantaarnpalen langs de A12, hier bij de Utrechtsebaan in Den Haag (Archieffoto)
DEN HAAG - De omstreden stickers op alle 1650 lantaarnpalen langs de A12 blijken, in tegenstelling tot wat Rijkswaterstaat eerder meldde, toch te worden vervangen. Het plaatsen van de stickers kostte in 2008 ruim 120.000 euro en dat leverde toen veel gefronste wenkbrauwen op. Nu lijkt op termijn weer eenzelfde bedrag aan de omstreden stickers te worden uitgegeven, blijkt uit onderzoek van Omroep West.
UPDATE:
Wie weleens over de A12 is gereden, kent ze ongetwijfeld: De stickers van de zogeheten regenboogroute. Het gaat om de gekleurde banen op de lantaarnpalen in de berm van de snelweg. Er zit een diepzinnige gedachte achter: De stickers moeten de route van de A12 - die loopt van Den Haag tot aan de grens met Duitsland bij Arnhem - symboliseren. Destijds zei Rijkswaterstaat dat ze bedoeld waren om wat te doen aan de 'landschappelijk rommelige aanblik' die de oudste snelweg van ons land zou hebben.
Rood staat voor de stad, paars voor wonen, werken en recreatie, lichtgroen voor weide en donkergroen voor bos. De richtlijnen hiervoor zijn vastgelegd in heuse 'architectonische specificaties'. Toen de palen in 2008 voor een bedrag van ruim 120.000 euro van de stickers werden voorzien, leverde dat veel kritiek op.

Stickers na paar jaar al verkleurd

Er werden destijds door Kamerlid Rita Verdonk Kamervragen over gesteld. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat kreeg een stroom van kritiek over zich heen en toenmalig verkeersminister Camiel Eurlings schreef aan de Kamer dat de kleurrijke stickers geen vervolg zouden krijgen.
De stickers kwamen in 2014 opnieuw in het nieuws. Ze zouden tien jaar lang goed moeten blijven, maar al na zes jaar bleken ze te verkleuren. Vooral van de rode band was toen al weinig over, deze leek meer op een soort roze of oranje. Rijkswaterstaat liet na de hernieuwde ophef in 2014 weten dat de vervaagde stickers niet zouden worden vervangen.

Toch nieuwe stickers

Onlangs doken toch nieuwe stickers op. Bij het groot onderhoud aan de Utrechtsebaan van een tijdje geleden, werden nieuwe lantaarnpalen geplaatst. En wat blijkt? Er zitten wel degelijk nieuwe stickers op. Dat lijkt in tegenspraak met de uitspraken van Eurlings.
Uit navraag bij Rijkswaterstaat blijkt dat de stickers tóch worden vervangen. 'Dat gebeurt pas als we nieuwe lichtmasten plaatsen, dan moeten we zo'n regenboogsticker erop plakken', zegt een woordvoerster. En dat blijkt een prijzige aangelegenheid. 'De stickers kosten 75 euro per stuk', zegt ze.

Vervanging kost weer ruim 120.000 euro

In totaal zit er op 1650 lantaarnpalen langs de A12 zo'n sticker. Ervan uitgaande dat die in de toekomst allemaal wel eens een keer moeten worden vervangen, leert een rekensommetje dat er opnieuw 123.750 euro belastinggeld moet worden uitgegeven om daar wederom zo'n felbekritiseerde sticker op te plakken.
Een gedeelte van dat geld is dus al uitgegeven toen de lantaarnpalen bij de Utrechtsebaan werden vervangen. Hoeveel palen er de komende jaren op andere plekken worden vervangen, kon de woordvoerder van Rijkswaterstaat niet zeggen. Ze benadrukte wel dat de kosten voor de stickers 'slechts een bijzonder klein deel uitmaken van de totale kosten van de vervanging van de lichtmasten'. Hoeveel zo'n lichtmast per stuk kost, is niet bekend.

'Uniformiteit'

Veel mensen lijken de stickers op die lantaarnpalen maar onzin te vinden. Op de vraag of Rijkswaterstaat nog steeds achter het idee staat, zegt de woordvoerster tegen Omroep West: 'Zo kun je er over denken, maar het gaat om de uniformiteit.'