Haren in bed, vlekken op matras... Hotels vies, maar niet in Den Haag en Leiden

Consumentenbond
Consumentenbond © archief Omroep West).
DEN HAAG - Hampshire Hotel Fitland in Leiden en het Haagse Patten Hotel vormen een positieve uitzondering in het onderzoek dat de Consumentenbond heeft gedaan onder 30 hotels in 22 Nederlandse steden. Meer dan de helft van de onderzochte kamers bleek slecht schoongemaakt en vier kamers bleken ronduit smerig.
Schimmel en vlekken op de muren, dikke lagen stof op de vloer, gele kringen, haren en zelfs bloedvlekken op het matras kwamen de onderzoekers tegen bij de hotelkamers die ze - incognito - boekten.
Hotel New Ocean Paradise in Rotterdam spant volgens de Consumentenbond de kroon. Naast stof, rommel en vlekken op vloeren en deuren vond de onderzoeker schimmel en vochtplekken op het beddengoed en bleek uit de laboratoriumtests dat er poepbacteriën op de douchevloer zaten. Bij Grand Hotel Central in Rotterdam zaten de matrassen vol vlekken en haren en was bij het omdraaien een grote vlek opgedroogd bloed te zien.

Vol lof

Waar de Rotterdamse hotels uitblinken in smerigheid, is de Consumentenbond positief over de twee onderzochte hotels in deze regio. Over het driesterren Patten Hotel in Den Haag wordt vol lof geconstateerd dat voor 53 euro 'een gerenoveerde, redelijk schone kamer' - ook bacteriologisch - wordt aangeboden. 'De badkamer is spiksplinternieuw en er valt niets op aan te merken. Hopelijk blijft dit zo, want aan het stof onder de bedden te zien, liggen stofophopingen op de loer'.
Ook over het Hampshire Hotel Fitland in Leiden was de onderzoeker 'op een enkel puntje na zeer tevreden' over de schoonmaak. 'Maar ook hier kwam de douchevloer niet door de microbiologische keuring en had de wc-bril beter gepoetst mogen worden'.