Minister na stoppen proef Leiden: 'Experiment bindend studieadvies wel afmaken'

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - Nog lopende experimenten met een bindend studieadvies (bsa) in het tweede studiejaar kunnen beter worden afgemaakt, omdat er van de ervaringen wellicht nog wat te leren valt. Dat vindt onderwijsminister Jet Bussemaker. Maandag werd bekend dat de universiteit van Leiden met het experiment stopt.
De proef hield in dat de universiteit studenten ook in het tweede jaar mag wegsturen als ze minder dan negentig studiepunten hadden gehaald in twee jaar tijd, inclusief de propedeuse. Het bsa geldt nu alleen voor eerstejaars.
De Tweede Kamer nam vorig jaar al een motie van PvdA en CDA aan tegen het bindend studieadvies in ook het tweede jaar. Die houdt Bussemaker ook duidelijk in haar achterhoofd: 'Ik ga nu niet veel werk maken van het voorbereiden van een wet', zei ze dinsdag in de Tweede Kamer. Volgens de PvdA is het 'gewoon einde verhaal' voor het bsa in het tweede jaar.

Studenten vanaf begin proef tegenstander
De universiteit Leiden zou tot 2018 aan het experiment meedoen. Het zou daarna in de Tweede Kamer worden geëvalueerd. Het schrappen van het experiment kan op bijval rekenen van studenten. Zij waren vanaf het begin tegenstander van de proef. 'Die beperkte studenten enorm in hun vrijheid om zich ook buiten hun studie te ontplooien en zich bijvoorbeeld in te zetten voor commissies, besturen, of bijbaantjes', zei voorzitter Linde de Nie van studentenorganisatie ISO eerder.