Café Barlow biedt excuses aan geweigerde Marokkanen aan

Café Barlow in Den Haag.
Café Barlow in Den Haag. © Eva de Reus
DEN HAAG - Café Barlow heeft zijn excuses aangeboden aan de twee Marokkaanse Nederlanders die afgelopen zaterdagavond geweigerd zijn bij de deur. Dat meldt de Haagse journalist Alexander Bakker (De Telegraaf), die het verhaal over zijn twee geweigerde Marokkaanse vrienden via Twitter de wereld in slingerde.

Omroep West berichtte eerder dat het duo
geweigerd was bij de deur van de Haagse bar. De mannen en hun vrienden, onder wie Bakker, kregen de indruk dat dit lag aan hun etnische achtergrond.
'Ik wilde gewoon gezellig wat drinken met mijn vrienden. Nog voor ik bij Barlow naar binnen kon stappen, begon de portier vragen te stellen. Het waren zoveel vragen dat ik dacht ‘Zit je nou een excuus te zoeken?', vertelde Zakaria Taouss aan Omroep West. Hij was één van de twee geweigerde personen.

'Discriminatie tegengaan'

Bakker plaatste na het voorval een bericht op sociale media. Hierop meldde D66-raadslid Hanneke van der Werf dat het Haagse college actie moet ondernemen om discriminatie in de horeca tegen te gaan.
'Om te beginnen wil ik dat het college snel weer een onderzoek met mystery guests gaat doen. Ik wil dat er bij de deur wordt gekeken naar hoe iemand zich gedraagt, niet naar hoe iemand eruit ziet.' Ze stelde samen met haar andere coalitiepartijen schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

Man met rugzak

De manager van het café gaf aan dat de situatie anders ligt: 'Voor de ingang stond een man met zijn rugzak in het zicht van de portier. De portier vroeg vanwege de veiligheid of de persoon zijn rugzak af wilde doen en wat erin zat.'
Volgens de manager was bij het gezelschap ook een man die eerder gearresteerd is na het bedreigen van een portier. 'De portier vond de situatie merkwaardig en om andere gasten niet tot last te zijn, werd het gesprek enkele meters verder voortgezet. Het lijkt daar voor alle partijen naar tevredenheid te zijn afgerond', meent hij.

Kop koffie drinken

De manager gaf al aan de situatie te betreuren en een kop koffie te gaan drinken met de man met de rugzak, om het voorval te bespreken.