GGD: 'Geen aanwijsbare oorzaak voor vele leukemiegevallen rond school in Zevenhoven'

ZEVENHOVEN - Er is geen duidelijke oorzaak gevonden voor het opvallend hoge aantal leukemiegevallen op een basisschool in Zevenhoven in de gemeente Nieuwkoop. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD Hollands Midden.
De GGD deed onderzoek nadat ophef ontstond onder ouders van de school. Gedacht werd aan een verband met overkomende vliegtuigen, gif in de grond of bestrijdingsmiddelen op het land. Maar de GGD houdt het op toeval.
De eerste ophef ontstond toen er op de katholieke Johannes de Doperschool in de dorpskern Zevenhoven in Nieuwkoop rond kerst twee leerlingen leukemie bleken te hebben. Het schoolteam herinnerde zich dat er de afgelopen jaren nog zeker vier eerdere gevallen van leukemie onder oud-leerlingen waren geweest. 'Toen we merkten dat dat onder de ouders onrust veroorzaakte, hebben we de gemeente ingelicht', zegt Thea Jansen, directeur van de scholenstichting Veenplas.

'Niets met school te maken'

Eén van die eerdere gevallen is een meisje uit de buurt dat op haar veertiende kanker krijgt. Haar moeder woont voor de school in Zevenhoven. Zij heeft zelf nooit de link gelegd met school. 'Dat wordt nu wel gezegd, maar het heeft echt niets met school te maken', zegt zij ons.
Die link leggen wel de ouders van een naburige christelijke school Zevenhof, die zou gaan fuseren met de Johannes de Doper, vertelt schooldirecteur Hans Broekkamp. 'Niet alle ouders, hoor, maar wel een groot deel.' Zij zijn bang dat hun kinderen kans lopen ook kanker te krijgen.

Onderzoek door GGD

De school deed daarop melding bij de gemeente Nieuwkoop, die weer de GGD Hollands Midden inschakelde. Het onderzoek is vorige week aan de ouders voorgelegd. Uit het onderzoek blijkt dat in het onderzochte gebied rond Zevenhoven en Noordeinde tussen 1990 en 2016 zes kinderen leukemie hebben gekregen. Landelijk ligt het gemiddelde tussen nul en vier. Maar er is geen aanwijsbare oorzaak gevonden.
Aanwijzingen over de voormalige vuilstort waarop de school is gebouwd, de aanvliegroute van Schiphol die over Zevenhoven loopt, bedrijven in de buurt die schadelijke stoffen zouden kunnen uitstoten en gewasbeschermingsmiddelen die naast de school over het land worden gespoten: niets leverde een verklaring op dat er in Noordeinde en Zevenhoven een verhoogd risico op leukemie is. 'Het toeval kan hierin een rol spelen', aldus Marjolein de Gruijter van GGD Hollands Midden.

Fusie gaat door

Het schoolbestuur heeft inmiddels besloten de fusie tussen Zevenhof en Johannes de Doper door te zetten maar de leerlingen op hun vertrouwde locatie te laten blijven. 'Ik hoop dat we over een jaar, als er weer rust is in het dorp, een besluit kunnen nemen over een nieuwe plek', zegt directeur Broekkamp.
De twee leerlingen met leukemie zitten overigens nog steeds op zijn school. Zij krijgen tussen de behandelingen door gewoon les, soms thuis. 'Het heeft iedereen aangegrepen', zegt Broekkamp, 'Natuurlijk de ouders maar ook de leerkrachten. Zorgelijk, dat wil niemand meer meemaken, nee.'