Voorkomen massaal doden haantjes stap dichterbij dankzij bedrijf uit Leiden

© ANP
LEIDEN - Het Leidse biotechbedrijf In Ovo heeft een techniek ontwikkeld om het geslacht van kippeneieren te bepalen. Door dit snel en goedkoop te meten, kan worden voorkomen dat in Nederland jaarlijks 45 miljoen kuikens worden gedood.
De kuikens die worden gedood zijn haantjes. Die leggen geen eieren en zijn niet geschikt voor de eierproductie. Nu is het zo dat alle eieren worden uitgebroed en dat alleen de hennetjes worden gebruikt. De eendagshaantjes worden vergast.  
In Ovo heeft nieuwe stoffen ontdekt die het geslacht op de negende dag van het broedproces prijsgeven. Door een naaldpunctie kan het bedrijf het geslacht van de eieren van broedkippen bepalen. Dit duurt een paar seconden. Ook zijn de kosten van de meting laag waardoor het systeem in de pluimvee-industrie gebruikt kan gaan worden. Volgens de bedenkers bespaart de methode niet alleen dierenleed, maar is het ook goed voor het milieu omdat er minder eieren hoeven te worden uitgebroed.  

Onderzoek in stroomversnelling

De techniek is getest op kleine schaal bij een Nederlandse legboerderij. Aan een prototype van het meetapparaat wordt nu gewerkt in Denemarken. In Ovo is een start-up van twee Leidse studenten, Wouter Bruins en Wil Stutterheim. Dankzij financiële steun van de Universiteit Leiden en het Ministerie van Economische Zaken is het onderzoek in een stroomversnelling geraakt. Begin 2018 moet het apparaat op de markt verschijnen.