Zwemwater in Nederland schoner; wel veel vervuilde plekken in Zuid-Holland

Archieffoto © Archief
REGIO - Hoewel het zwemwater in Nederland weer schoner is geworden, zijn in vooral Zuid-Holland en Noord-Holland relatief veel vervuilde zwemplekken te vinden. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde zwemwaterrapport van het Europees Milieuagentschap (EMA).
In Nederland werden op 714 locaties monsters genomen en gecontroleerd op vervuiling door menselijke of dierlijke uitwerpselen.  
was in 2014 nog bijna vijf procent van al deze locaties zowel aan de kust als in het binnenland vervuild. Vorig jaar daalde dit aantal naar 3,4 procent.
In Zuid-Holland zijn elf locaties aangemerkt als vervuild, waarvan zes in onze regio. Deze zijn:
  • Oosterduinse meer Noordwestoever in Noordwijkerhout
  • Nieuwkoopse plassen Meijepark in Nieuwkoop
  • Plas Elfhoeven in Reeuwijk
  • Zevenhuizerplas strand noordwestzijde in Zevenhuizen
  • Natuurbad Te Werve in Rijswijk
  • Plas Wilhelminapark in Rijswijk

Alleen bij de laatste twee locaties in Rijswijk kun je beter niet zwemmen. Bij de vier andere locaties moet de recreant zelf beoordelen of hij of zij daar wil zwemmen.

Vervuild zwemwater in Europa

In totaal werden tijdens het zwemseizoen ruim 21.000 locaties verspreid over Europa onderzocht. De meeste plekken met vervuild zwemwater werden aangetroffen in Italië, Frankrijk en Spanje.
In 96 procent van de onderzochte plekken was de waterkwaliteit op zijn minst acceptabel en bij 84 procent zelfs uitstekend. In Nederland werd vorig jaar ruim 74 procent als uitstekend beoordeeld. Vooral langs de kust scoort Nederland hoog.

'Gaat steeds beter'

EMA-directeur Hans Bruyninckx: ‘Het gaat steeds beter met het zwemwater. In sommige steden kunnen mensen zelfs  zwemmen in openbaar water in de haven.’