Voorschoten klimt uit financieel dal: gemeente houdt 2 miljoen euro over

Gemeente Voorschoten
Gemeente Voorschoten
VOORSCHOTEN - De gemeente Voorschoten boekt na jaren van verliezen weer een positief resultaat. Voorschoten houdt twee miljoen euro over. Dat blijkt uit de woensdag gepresenteerde jaarrekening.
Voorschoten houdt geld over op de begroting van 66 miljoen euro, omdat er 1,5 miljoen euro is gereserveerd voor de sociale kant van de gemeente. Daarnaast zijn niet alle projecten in 2015 afgerond, waardoor de beschikbare budgetten niet volledig benut zijn. Van de in totaal twee miljoen euro zal uiteindelijk 150.000 euro overblijven, omdat het geld later wordt uitgegeven. Het advies van de rekenmeesters van de gemeente blijft daarom luiden: 'Financiële behoedzaamheid en realisme'.
In 2014 boekte Voorschoten het eerste positieve resultaat in de jaarrekening na enkele jaren van verliezen. Ook in 2014 bleef er zo'n twee miljoen euro over. In de drie jaren daarvoor sloot de gemeente het jaar af met negatieve saldi: 329.000 (2013), 165.000 (2012) en 187.000 (2011).

'Matig' eigen vermogen

De gemeente moet nog een hoop doen om flink in de plus te komen. Zo is het eigen vermogen van de gemeente 'matig' te noemen. Daarnaast is de schuld van Voorschoten 'gemiddeld' ten opzichte van andere gemeenten in Nederland. De vaste schulden met een looptijd van meer dan een jaar zijn bij elkaar genomen 35 miljoen euro.
De Duivenvoordecorridor is het grootste zorgenkindje van de gemeente. In het groene gebied tussen Leidschendam en Voorschoten moesten kassen plaatsmaken voor recreatiemogelijkheden en luxe villa's. Maar om dat mogelijk te maken, moest een deel van de kwekerijen worden uitgekocht door de gemeenten Voorschoten en Leidschendam-Voorburg. Als dat project mislukt, zou dat in het ergste geval een verlies veroorzaken van een kleine twee miljoen euro.


Graphic: Gemeente Voorschoten