Onbegaanbare bunker in 's-Gravenzande klaargemaakt voor Bunkerdag

DEN HAAG - Het is nog een hoop gedoe om de bunker van Stelling 33 in 's-Gravenzande begaanbaar te maken voor het publiek. Dit wordt gedaan voor de Bunkerdag, die op 5 juni wordt gehouden. Het gebouw staat grotendeels onder water en bevat nog heel veel troep van de vorige eigenaar.
Daarom heeft fotograaf Peter de Krom een pompwagen geregeld, die het water eruit zuigt en laat lozen bij een riolering in Maasdijk. De rotzooi in de bunker wordt leeggehaald door onder meer oud-mariniers. Maar daarmee is het nog niet klaar. Mensen moeten er min of meer normaal doorheen kunnen lopen, dus een trapje is een vereiste.
Speciaal voor de Bunkerdag wordt er daarom een verbinding gemaakt met Stelling 34, iets verderop. De oude tankgracht wordt gebruikt om met een bootje tussen de twee stellingen te varen. Ook oude legervoertuigen worden op de open dag ingezet voor vervoer tussen de twee plekken.

Toekomst

De Krom heeft grootste plannen voor Stelling 33 en haar omgeving. Zo wil de fotograaf ervoor zorgen dat mensen er in de toekomst altijd kunnen binnenlopen, maar ook dat er bijvoorbeeld een concert gehouden kan worden. Eromheen wil hij de verwijderde bunkers terug laten komen door planten te plaatsen in de vorm van bunkers.
Of dit allemaal doorgaat, ligt wat De Krom betreft aan de burgers van Westland. Hij wil hen vragen hoe zij ernaar kijken en of ze het belangrijk genoeg vinden om er geld aan te besteden. Want gratis is het allemaal natuurlijk niet. Hoeveel geldt de verbouwing precies kost, is niet bekend.