Vloedgolf door leeglopen zwembad in Voorschoten: 'Monteur had dood kunnen zijn'

VOORSCHOTEN - Een monteur kreeg dinsdagavond de schrik van zijn leven tijdens werkzaamheden in zwembad Het Wedde in Voorschoten. Een vloedgolf stroomde ineens de kelder in, waar de man aan het werk was. 'Het had de man z'n dood kunnen betekenen', zegt zwembaddirecteur Gerard van Hal.
'Het water kwam tot misschien tot wel vijf meter hoog. Het is één grote bende, alles staat op z'n kant', aldus de directeur. In de machinekelder zat alle mechanica voor de aansturing van het zwembad.
Het ongeval gebeurde tijdens het plaatsen van twee nieuwe pompen. 'Met het plaatsen van de tweede pomp is er een leiding uit z'n sokkel gevlogen', verklaart Van Hal. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe dit heeft kunnen gebeuren. 'Mijn inschatting is dat de schade in enkele tonnen loopt.'

Chloor

De brandweer schoot te hulp en pompte het zwembadwater in de sloot en in het riool. Er zou weinig chloor in het water hebben gezeten. Een woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Rijnland laat weten dat het chloor geen kwaad kan voor het milieu. 'Het wordt verdund door het water. Zelfs als de hoeveelheid chloor toch hoog zou zijn, dan hecht het zich vast aan het slib.'

'Ik kan wel huilen'

Enkele bezoekers kwamen woensdagochtend tevergeefs naar het zwembad toe. 'Ik kan wel huilen, want ik zwem drie keer in de week hier', aldus een 83-jarige zwemster. 'Het is voor ons een uitje'.
Wanneer er weer gezwommen kan worden is nog niet bekend. In elk geval tot zondag blijft het zwembad gesloten.