Den Haag is iets veiliger geworden in 2015

Ruiten ingegooid politiebureau Zuiderpark
Ruiten ingegooid politiebureau Zuiderpark © politie
DEN HAAG - Den Haag is vorig jaar iets veiliger geworden. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Het totale aantal misdrijven in de stad is in 2015 gedaald met zeven procent ten opzichte van 2014. Geweldsdelicten, berovingen en overvallen kwamen minder vaak voor. Opvallend is dat het aantal woninginbraken wel licht is gestegen.
Burgemeester Van Aartsen heeft de zogeheten 'Veiligheidskaart' opgesteld. Daarop staat welke resultaten het afgelopen jaar door de gemeente zijn behaald op het gebied van veiligheid en welke stadsdelen veilig of onveiliger zijn geworden. Zo blijkt dat het aantal gevallen van zakkenrollen met bijna een kwart is gedaald. Ook is er minder vaak overlast gemeld. De overlast door jongeren daalde met 21 procent en het aantal gevallen van drugsdealen op straat zelfs met 41 procent. Opmerkelijk is dat er minder vaak is ingebroken bij bedrijven, maar dat het aantal woninginbraken wel is gestegen met vijf procent.
De daling van het aantal misdrijven is volgens de cijfers merkbaar in alle stadsdelen, behalve in Leidschenveen en Ypenburg. Daar is sprake van een lichte stijging met 1 procent. Volgens de onderzoekers komt dit doordat deze stadsdelen snel groeien. Ondanks de stijging is het aantal misdrijven in Leidschenveen en Ypenburg nog altijd relatief het laagst. De afname van het aantal incidenten is sterkst in de stadsdelen Laak en Haagse Hout, waar 12 en 10 procent minder misdaden waren.

Hagenaars voelen zich veiliger

Inwoners van Den Haag zijn zich in 2015 ook iets veiliger gaan voelen in hun stad. In 2014 gaf iets meer dan 45 procent van de Hagenaars aan zich wel eens onveilig te voelen. In 2015 was dat ruim 42 procent.